Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ayşe gül
|
Sevgili
ayşe gül,
Suda yavru veren yaprakları dikerken ben zorlanıyorum. Yavruların toprak içinde kalmaması gerekiyor. Öyle dikmeyi başarabildi isen yavrular gelişmeye devam edecektir.
Sevgili
blaze ash,
Satın aldığımız menekşelerde genellikle sadece torf kullanılıyor. Torf, bir kez kuruyunca tekrar çok zor su, nem tutuyor. Senin menekşende de aynı durum olabilir. Üstten suyu döktüğünde hemen hemen hepsi hızla alta sızıyorsa torf su tutma yeteneğini kaybetmiş demektir. Toprak değiştirmekten başka çare kalmıyor...
Seninki ile aynı durumda olan 3 menekşemin bu Pazar toprağını değiştirdim. Torf öylesine kütle haline gelmişti ki kökleri temizlemek çok zor oldu. Neredeyse yarı yarıya kökü kesmek , koparmak durumunda kaldım. Bir de yan sürgün ayırdım.
Eğer ayırdığın yavru ya da yan sürgünler köksüz ise bir süre sera ortamına almanı öneririm. Büyük boy bir buzdolabı poşetinin içine oturtup ağzını kapatarak mini sera yapabilirsin. Kökler gelişinceye kadar aydınlık ancak direk güneş ışığı almayan bir yerde durması iyi olur. 3-4 hafta gübre kullanmayıp, sulamayı toprağı nemlendirecek şekilde yapmaya dikkat edersen ayırdığın sürgünler sağlıklı bir şekilde kök geliştirip büyümeye devam edecektir.