Merhabalar efendim;
Aynen Zengarden' den aktarıyorum.
Tohumları ekmeden önce 24-48 saat ılık suda bekletiniz. Bekleme suyunu sabah akşam, günde 2 kez ılık su ile değiştiriniz. Her şişen tohum hemen sudan alınıp ekilmeli. Suda bekletme 48 saati geçmesin. (incarnata varyetesi 2 ay nemli torfda buzdolabı +5 te bekletilip öyle ekilir)
Passıflora' ler düzensiz tohumdur, 2 hafta veya 9 ay dahi olabilir çimlenme. Asla tohum çıkmadı diye ellemeyin/saksıyı boşaltmayın. Nemli, su tutumu yüksek, gevşek torfa 0,5-1 cm derinliğe ekin. 20-24 derece ısı gerekir.(saksının oda sıcaklığının bir kaç derece altında sıcaklıkta olacağını düşünün) Saksıları şeffaf plastikle kaplayıp mini sera etkisi yapın, asla ısıtmak için petek üstüne koymayın. Saksı altına konacak tabaklar vasıtası ile sulamak verimi arttırır. Ayak altı olmayan sabit bir yerde muhafa önemli, çünkü bir kaç haftadan bir kaç aya çimlenme süresi olabilir. Küçük filizleri gördüğünüzde, seranızın üstünü her gün biraz açın. Toprağı nemli tutmaya özen gösterin, yaz boyunca filizleri her gün sulayabilirsiniz. Filizler elle tutulur boya geldiklerinde 8 cm lik daha geniş saksılara alın. Özellikle yazın, aydınlık ama güneş görmeyen yerde tutun. Ayda bir gübreleyin. Bitki gelişince doğrudan güneş alacağı yere uzanır sarılırak büyür ve gelişir. 30 cm lik saksıda bitki kendisini sınırlandırılmış hissedecek, çiçek/meyve verecek. Daha büyük saksılarda çiçek vermeyebilir. Gübreleme/toprak havalandırmaları/budamalar ile uzun yıllar yaşar ve meyve verir. Budama sadece estetik için değil, sağlığı içinde gereklidir. Az gelişmiş dallar budanmalı, çok çiçek için ise, gelişme dönemi öncesi(kış sonu ideal budama mevsimi), daha yoğun gelişkin dalları da içeren budama yapılmalıdır.
Dışarı ekim kısmını atladım. Bence, maket bıçağı ile kesilebilecek ince petlere ekmeli, örselemeden saksı değişmek için. Kökleri başlarda nazik sanırım.
Saygılarımla lütfen.
|