View Single Post
Eski 21-11-2011, 16:49   #10
Çamtepe
Ağaç Dostu
 
Çamtepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-12-2010
Şehir: İstanbul, Çanakkale, İzmir
Mesajlar: 646
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ENFARKLISI Mesajı Göster
- Fosfor konusunda nasıl bir öneriniz olabilir ? Daha önce hiç bir zirai ilaç ya da benzer bir uygulama yapmadığım için bu konuyu biraz daha açıklarsanız sevinirim. Ne almalıyım ve 1 metreye 1 metre açılmış kuyuların ne miktarda ne şekilde kullanmalıyım.
Gübre uzmanı değilim ama fidan çukuruna fosfor uygulamanıza gerek yok. Zaten ilk bir kaç sene "döl" istemiyor olacağınızdan fosfor için ayrıca takviyeye gerek olmayacaktır diye tahmin ediyorum. Organik olarak fosfor takviyesi için balıktan yapılma enzim kullanabilirsiniz. Sitede enzim başlığını bu amaçla okuyunuz. Sanırım kan tozu da fosfor için iyiydi, bu sitenin toprak ile başlıklarını iyice bir okuyun en iyisi.

Kimyasal gübre kullanmak elbet daha kolay ama bu site pek de kimyasal gübre sevenler derneği değil..

Bildiğim kadarı ile fidan çukurlarına kök gelişimi için daha çok potasyum uygulanıyor geleneksel olarak, ancak sizin toprak analizinizde potasyumda sıkıntı gözükmüyor.


Alıntı:
- Kil konusunda önerdiğiniz Tansiyometre ve Zeoliti de eklemek istiyorum, fakat bunlarıda yine nasıl ve ne miktarda tatbik edeceğimi bilmiyorum.
Ankara'da Toprak Gübre Araştırma Enstitüsü'nden tansiyometre (toprak nemini ölçen cihaz) tedarik edebilirsiniz. Gidip bir çaylarını için, sizi hem gübre hem de toprak konusunda bilgilendireceklerdir.
Zeolit'i istediğiniz kadar kullanın.. Biz kabaca çukur başına 6-7 kürek civarında kullandık.

Alıntı:
- Gübre konusunda ise, benim bahçede bulunan iki kamyon gübreyi 2-3 ay kadar o şekilde yığılı bir biçimde bekletsem sanırım adı geçen yanmışlık seviyesine ulaşır mı ?
Bilemiyorum, uzmanına sorsanız büyük ihtimalle "yaşken düzgün yanmamış bir gübrenin bekleyip Karbon-Azot oranı bozulduktan sonra bir daha aynı şekilde yanmayacağını" söylerler diye düşünüyorum. Bu forumdaki sıcak kompost ve hayvan gübresi ile ilgili başlıkları okursanız siz de bir fikir sahibi olabilirsiniz.

Alıntı:
Tabii bu durumda bende ağaçları mart-nisan gibi dikeceğim galiba doğru mu ya da don yememesi için acaba mayıs donlarından sonra mı diksem daha iyi olur ?
Tüplü fidanlar eğer bu kış üretileceklerdense, zaten ancak Mayıs ayı gibi hazır olurlar. Sera sonrası soğuk stresine girmesinler diye biraz daha bekleyip Mayıs ortası gibi ekersiniz herhalde. Fidancınız ile konuşabilirsiniz.

Alıntı:
- Endüstriyel olarak kontrollü ortamlarda işlenmiş hayvansal gübre çuval ile mi satılıyor, 250 fidan için hangi marka ve miktarda almak lazım ?
Marka telaffuz etmek yanlış olur. Sahibinden.com'da ahır gübresi diye arattığınızda pek çok ilan bulabilirsiniz. Çuvalla istediğiniz kadar sipariş edersiniz. kabaca fidan başına da yarım çuval (25 kg) hesap etseniz olur tahminimce..

Alıntı:
Tür konusunda Chandler, Fernor ve Az miktarda da Kaman düşünüyorum.
Tür karıştırmayın bence. İçinizde kalmasın diye bir iki ağacı Kaman, Pedro vs. deneyin, denemeyin demiyorum ama gelir hedefliyorsanız çeşit fazlalığı size zorluktan başka bir şey çıkarmayacaktır.

Çamtepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön