Odun ateşi maliyeti düşürür. 4 saatten fazla kaynatılır. Kazanın içine yumruk kadar temiz ve ateşten _sert_ etkilenmeyen bir taş konur. Bu nar suyunun kabarmaması içindir.
Ara sıra bakılır. Daha olmamış...
Şimdi olmuş. Kazanın içinde şıranın köpükleri kızarmaya başlamıştır aslında... Bir tabağa bir kaç damla konur. Tabak yan getirilir. Damla aşağıya yavaş yavaş akar ve tabakta iz bırakır. Bu olgunluk kıvamıdır.
Kazanda böyle görünür.
Çelik tencerede böyle...
Soğuduğunda cam kavanozlara alınır.
Nar ekşisini salatalarda severim. En çok da ekşili kuru börülcede ya da kuru fasulye pilaki de...
Kuru börülce veya kuru fasulye haşlanır. İçine ince kuru soğan doğranır. Zeytin yağı ve nar ekşisi konur.
Afiyet olsun.