View Single Post
Eski 11-10-2011, 21:37   #213
mrduran
Ağaç Dostu
 
mrduran's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-08-2011
Şehir: İzmir
Mesajlar: 1,536
Merhabalar,

Hepiniz muhteşemsiniz o tariflerinizle. Çok teşekkürler.
Yalanıp yutkundum yerimde.

Anacım, Abdest alır yapardı küplerle. Lahana, suyu içilenden. Şimdi tutturamıyor kıvamını, oğlum günahımız çoğaldı, ondandır zahir diyor.

Benden de size bir turşu tarifi. Azcık bilek gücü isteyen)

''Turşu loru'' diye satılır. Daha ziyade, babadan gelme peynirciler/mandracılar bilir. Çok tuzlu değildir, az tuzlu dan fazlacana.
Turşuluk biber(Etli)...İnce biberler olmaz,erirler. Uzun sarı biber olacak veya kalın yeşil biber.
Bir şişe süt kaynatılıp, çocuk maması sıcaklığına soğutulucak.
Loru tepsimsi bir kaba alıp, tahta kaşıkla ezeceğiz, arada bir azcık süt katarak. Lorun sulanmasına izin vermiyeceğiz. Nerdeyse lor kıvamına yakın yoğun olacak. Ama lorda hiç parçacık kalmayacak. İyice halledeceğiz. Beton kıvamı gibi (Kaba benzetme-özür), sanırım kaşıkla ezilmiş kese yoğurdu kıvamı uygundur)

2 litre cam kavanoz. Dibine 3 parmak kadar lor.

Biberler, uctan itibaren 1/3 oranında bıçakla yarılacak
Biberlerin sapları dipten sıfıra kadar kesilecek. Dur hepsini değil.
Kavanoza sapları tam kesik biberler, dipleri aşağı gelecek şekilde dik şekilde lora saplanacak. Zaten lor onu tutacak. Taban kaplanınca, kalan biberlerin sapları bir tutam bırakılacak şekilde kesilip sivri ucları, alttaki dizinin boşluklarına yerleştirilecek. Bu arada lor ilave edilecek, Biberler kuruda kalmasın yani(Maksat biberleri saplayacağınız boşlukları hedefleyebilmeniz). Üst sıraları aynen dolduracaz. Lor takviye edecez hep. Sivriler aşağı gelecek yani artık. Sadece dibe koyduğumuz sırada biber sapları aşağı gelecek. Sıkı sıkı yapacaz ama. Tepeleme biber bastıktan sonra, kalan boşluğu lor ile tamamlıcaz.
Derin bir tabağa koyduğumuz kavanozun kapağını öylesine kapatacaz ama sıkmıyacağız.
Lor ve sütü buzdolabında saklıyacağız. Ertesi gün, kavanozun eksilen üstünü tekrar lor ile tamamlıyacağız. (lor kuruduysa süt ile ve tahta kaşık ile tekrar ezeceğiz, kıvamını tutturacağız).

Bir gün daha tekrarlıyacağız bu lor tamamlama işini. Ağzına kadar lor ile tamamladığımızda kapağını sıkıca kapatacağız.
3-4 gün sonra kapağı hafif gevşetip havasını alacağız ve sıkacağız. Gel 20 gün gel sonra.

Bu domates ve hıyarla da olur. Ama sadece çatal ile delinmek şartı ile.

Pancar da ise yarıya bölmek yeter.

Kelek ayrıca tek olarak yapın. Oluşması uzun sürer biraz,diğerleri ezilir.
Hiç bir katkı maddesi kullanılmaz.
Hem lor, hemde içindeki sebze ile beraber afiyetle yeyin.

Ben ise soslu turşuları severim. Minikler ya da doğranmış olanlarını. Ekmek banılacak kıvamda olmalı. Acıyı başka türlü bastıramam) Sayın Fatma Sunay' ın ki de tam türümden. Kekik turşusunu deneyecem sanırım.

Saygılarımla lütfen.

mrduran Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön