Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sonuncumurat
bilinçli bir şekilde yapıldığı takdirde polen toplamanın arıya büyük bi etkisi olmuyor. erkek arıların kovandan çıkmaları için iki üç günde bir polen tuzaklarını iptal etmek yeterli oluyor. polen tuzakları aktifken bile arı küçücük polen tanelerini gözlerden geçirebiliyor. geçen yıllarda tuzaklar haftalarca aktif kaldığı halde kovanda ihtiyacından daha fazla polen depolandığına şahit oldum. bu arada poleni toplamamak arıya artı bir yarar da getirmiyor. Kışa girerken kovanlarda yapılan daraltmalarda polen stoğu fazla olan çerçeveler alındığında muhafazası zor oluyor. polensiz çerçevelere göre neredeyse bir hafta içinde kurtlanmaya başlıyor. onun için diyebiliriz ki, bilinçli bi şekilde yapıldığında polen toplamanın bal üretimine ve arıcılığa pek fazla olumsuz etkisi olmuyor.
|
Sn.sonuncumurat;ben de daha çok polenli çerçeveleri (balı) tercih ediyorum.tabi bu çerçeveler genelde alt kat ve yavrulamanın da yapıldığı siyahımsı peteklerde daha çok ve balı da acımtrak..ama ben yine de arıdan tuzakla polen toplanıp tüketilmesi yerine peteklerdekinin tüketilmesi taraftarıyım.hem bu sayede gerçekten arılar için ihtiyaç fazlası tüketilmiş de olur.ayrıca arılar polenleri bir takım işlemlerden geçirdikten sonra mı peteklere dolduruyor yoksa direkt mi? ama gene de direkt tüketimde yukarıda da bahsedildiği gibi kurutma,saklama vs. sunni yöntemler o polenlerin hem besinlerini azaltabilir hem de kimyasal değişimlerine sebep olabilir.
kurtlanma derken neyi kastettiğnizi de anlayamadım.güvelenmeyi mi kasdediyorsunuz acaba? karasal iklim tipinde(iç anadolu) herhangi bir kurtlanma olmuyor.
saygılar.