Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi pria
...
Sofralık zeytini ben aslında aralık ocak aylarında toplamayı tercih ederim..Çünkü, iyice olgunlaşan zeytinler,soğukların etkisiyle suyunu kaybedip kıvırcıklaşıyor..ve acılık olayı azalıyor..böyle kıvırcık zeytinlerin yağlı selesi hem kısa sürede oluyor,hem zeytinler cıvıklaşmıyor..
|
... demişsiniz;
çok doğru.
Soğuk yiyen sofralık daha güzel oluyor.
Ayrıca yağı çıkarılacaksa asidikliği de az oluyor.
Ama üretici erken hasat ediyor. Geçen yıl eylülde terleye terleye zeytin toplandı.
Erken hasat yağın asidikliğini artırdığı gibi yağ da az oluyor.
Üreticinin
erken hasat etmesinin iki sebebi var,
birincisi
zeytin sineği zararlısından kaçmak için;
ikincisi_ bunu genelde pek bilmiyor_ var yılı/ yok yılı arasındaki fark az oluyor. Yani zeytin
erken hasat edildiğinde her yıl hemen hemen aynı verimi veriyor.