View Single Post
Eski 06-10-2011, 10:28   #646
catikol
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 05-10-2011
Merhaba Sn. Soilless,

ben de size teşekkür ederim. Sorunuzun cevabına yaklaşabilmek için ufak çaplı bir araştırma yaptım elimden geldiği kadar. Ancak kesin cevapların bulunması, konuyla ilgili bilimsel çevrelerin araştırmaları ile mümkün olacaktır.

Bulabildiğim kadarıyla saf ve kirlenmemiş (bunu birazdan açıklayacağım) kaolin kilinin yüzey kaplayıcı olarak kullanılmasının neticesinde yiyeceklerle sindirim sistemine girişi, hem miktar olarak hem de kilin kendi yapısı gereği çok fazla bir sağlık zararına yol açacak gibi görünmüyor. Sorularınız gelirse bu konuyu daha açabilirim.

Ancak saf olmayan veya kirlenmiş kaolin kili için bilinmezler var. Ayrıştırılamamış yan maddelerin ne olduğunu bilmek lazım.

Kirlenmiş kaolin deyimini kullandım çünkü Avrupa'da - özellikle Almanya'da - hayvan yemlerinde sınır değerlerin üzerinde bulunan DİOKSİN'in nereden geldiği araştırılırken kirlenmiş kaolinden şüphe ediliyor. Dioksin'i adsorban özelliği yüksek olan kaolin mi taşıdı şüphesi var.

Eğer genel olarak fikrimi soracak olursanız; yiyecekler yoluyla sindirim sistemimize girecek kaolinin mininum miktarlarda olması amaçlanmalıdır. Yani bu durumda durulanma kabiliyetini azaltan ek yapıştırıcı maddelerden kaçınmak, daha fazla taşıyıcı yüzeye sahip ürünlerde belki de kullanmamak doğru yol gibi görünüyor. Hele yanında karıştırılarak uygulanan "gülleci bulamacı" ve diğerleri gibi maddelerin, kaolinin adsorban (tutucu) özelliği yüksek yapısıyla tüketiciye daha fazla taşınmasını sorgulamak lazım.

Ama geçen yazımda bahsettiğim solunum sistemine girişi, daha görünen bir risk. Aslında genel olarak tarımla uğraşanların sağlık risklerini ve önlemlerini anlatacağım yazı hazırlamam daha iyi olacak gibi görünüyor. Bu konu daha önce işlendi mi sitede bilmiyorum.

Herkese selamlar.

Düzenleyen catikol : 06-10-2011 saat 12:05
catikol Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön