View Single Post
Eski 15-09-2011, 21:56   #322
yarenimex
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-03-2010
Şehir: Denizli
Mesajlar: 686
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi h.ışık Mesajı Göster
Karpuzlarda sap kısmının orada küçük yaprakçık gibi yeşil uzantılar ve iğne gibi uzayan ve bir yerlere tutunup kıvrılan aksamları var. Yeşil aksam kurumaya başladığında karpuz olmuş demek, biraz daha geçirirseniz içi boşalmaya başlıyor.
Ancak kavunda bunlar yok. Ayrımınıda bilmiyoruz.

Sizin deşti kavunlarn telef olmasına çok üzüldük. Seneye tekrar üretmeyi denersiniz.
Sayın H.Işık, karpuzların olgunlaştığını anlamak için biz iki yöntem kullanırız, kökenindeki karpuza fiske vururuz, tok bir ses duyarsak genellikle olgunlaşmıştır.İkinci olarak karpuzun sapının kökenine birleştiği yer civarındaki ipliksi kıvrım kıvrım antenlere( bizim buralarda bıyık derler) bakarız kurumuş veya kahverengi hal almışsa olgunlaştığına karar veririz ve hasat ederiz.Bir de olgun karpuzun kabuğunun üzerinde sis gibi, ham karpuz kabuğunda olmayan, ve parlaklığını gizleyen bir buğu vardır, o da olgunluk testine tabi tutulacak karpuzları bulmanıza yardımcı olur. Kavunlar olgunlaştığında köken bağlantısından kolayca ayrılırlar, ayrıca hafif bir kavun kokusu da duyarsınız, dip kısmına hafifce bastırırsanız yumaşadığını farkedersiniz.Bir de tanıdığınız bildiğiniz bir kavun cinsiyse rengi de sizi olgunların seçiminde yönlendirecektir.

yarenimex Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön