Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Safranlı
ancak sorum şu:
taze fırından yenı çıkmış temız hayvan gubresını akvaryum makınasıyla varılde **** bıdonda 48 saat fokurdatsam nasıl olur
|
Sn Safranlı, bu şekilde zararlı mikroorganizmaları da çoğaltmış oluruz.
Taze hayvan gübresinin doğrudan kullanılmaması konusunda Prof.Dr. Mustafa Öztürk hacanın yazısı.
''Taze sığır, tavuk, koyun ve at gübresinin tarım arazilerinde ve bahçelerde doğrudan kullanılması cinayettir. Çünkü taze hayvan gübresi ve atık suyu, her türlü hastalık yapıcı patojenleri, parazitleri, bakiye hormonları, yaban otu tohumlarını ve stabilize olmamış maddeleri ve diğer arzu edilmeyen maddeleri içerir.
Hastalık yapıcı patojen mikroorganizmalar (phytophthora, pythium, rhizoctonia) içeren taze hayvan gübresi ile daha geniş tarım arazisine yayılabilir. Taze hayvan gübresinde sağlık açısından tehlikeli olan Salmonella 25 g dan ve E.coli ise 1000 MPN’den çok daha yüksek oranda bulunur. Taze hayvan gübresi kullanılan bahçelerde ve tarlalarda üretilen köklü ve yeşil yapraklı sebzelerin, salatalıkların, domateslerin ve biberlerin hastalık taşıyıcı mikroorganizmalarla kirlenmesi kuvvetle muhtemeldir. Bu tür hastalık yapıcı bakterilerin yıkanarak giderilmesi mümkün olmayabilir, dolayısıyla bu tür patojen bakterileri bulunduran yeşil yapraklı sebzelerin, domateslerin, biberlerin ve salatalıkların çiğ olarak yenmesi ciddi sağlık riski oluşturur.