View Single Post
Eski 02-09-2011, 22:42   #10
Halil Önen
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Maliyeci-38 Mesajı Göster
Sayın Halil Bey söylemiş olduğunuz kompost çayını mutlaka deneyeceğim. güvercin gübresini toprağa atarken kuru idi ama sularken yaş hale geldiler bu bir sorun olmuş olabilir mi ? bu kurtçukların toprak değiştirilmezse ananasa ne gibi zarar verirler? hemen ananasımın toprağını değiştireceğim ama bu konuda bazı endişelerim var ananasımın kökününü suya daldırarak kurtlu topraktan arındırmalı mıyım bunun bir zararı olur mu yoksa elim ile mekanik yoldan çırpmalı mıyım sonraki aşamada köklere oksijenli su solüsyonu yapıldığını okumuştum ben yapmalı mıyım? Yardımlarınız ve verdiğiniz değerli bilgiler için çok teşekkür ederim saygılarımla...
Bu kurtçuklar kök yiyen,- kiraz dip kurdu gibi v.b._ gibi değil. Bozulmuş gübre ya da saksıya katılan bir şeyden _ ki bu iyi kurumamış çay atığı da olabilir, yaş meyvede_ olmuştur.

Yani toprak da bozulmaya başlamıştır. Köke fazla yanaşmadan _ ki kurtlar buraya daha yerleşmemiştir_ bitkiyi saksıdan çıkarıp yenileme yapılmalıdır.

Kuru bir kaç avuç kuş gübresinin dışarıda kalması ve deyişinizle 'tahta gibi olaması' hiç bir gübre değeri taşımaz. Yaş iken kompostlaşmalı ya da üzeri örtülmeliydi.

Böyle açık ve az gübreler dış ortamda başka böçeklerin saldırısına uğrar, oraya yumurtalarını bırakır.

Siz kullanmaya başladığınızda kurtçuklara dönüşür. Bu şekilde gübre saksıda kullanılmamalı.

Selahattin hoca' nın dediği sistem doğrudur.

Solucanları ve kurtları saksı toprağından uzaklaştırmanın yolu; saksının alt deliklerini tıkamak, su ile doldurmaktır.. Bu şekilde istenmeyen solucan ve kurtlar, böcekler toprak yüzeyine çıkar. Atılır. Toprağın bir kısmı yenilenir.

Ancak bu şekilde suyu saksıda 24 saatten fazla bırakmamak gerekir. ( bence) Çünkü fazla sudan saksı toprağı bozulur ve kök boğulması yaşanır bitki ölür.

Oksijenli su solüsyonuna gerek yok. O daha ileri aşamalarda yapılır.

Saksı yetiştiriciliğinde etkin mikroorganizmalar veya mikrobiyal gübreler ile yosun gübresi kullanmak; saksı toprağının ömrünü uzatıyor ve saksı toprağını düzenliyor.

Saygılar

Halil Önen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön