View Single Post
Eski 18-08-2011, 12:01   #8
mtugrul33
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-02-2009
Şehir: ANAMUR
Mesajlar: 241
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi cemal4u Mesajı Göster
Ellerinize sağlık, bereketini görün hasılatınızın Benim anlamadığım birşey var yanlız, neredeyse forumdaki birçok topraksız çilek üretimi şekillerini inceledim ve sizin uygulamalarınızıda çok detaylı bir şekilde okudum, evde yapılan uygulamalarda genellikle 10 dakika sulama yapıp 1 saat dinlendirilirken yani gün boyu belli periyodlarda sulama yapılırken büyük ölçekli sera uygulamalarında günde 2 veya 3 kere sulama yapılmakta, bu uygulamaların ikiside doğrumu? Yani benim gibi evde küçük ölçekli hobi olarak bu işi yapan kişiler aynı sizin gibi günde 2 **** 3 kere sulama (sulama derken gübreli sıvıdan bahsediyorum) yapsa, ve her sulama öncesi drenaj yapsa aynı sonuçlara ulaşabilirmiyiz? Hobi amaçlı yapanların genelde bir su tankına (kova vb..) koydukları gübreli su sürekli devirdaim ediyor ve ec değerleri sürekli değişiyordur heralde ama kontrolde edemiyoruz ec metremiz olmadığı sürece buda bitkinin gelişimini etkiliyor olması gerekir ama çileğini yiyenlerde var Yani 2 uygulama arasında çok fark var ama sonuçlar aynı gibi duruyor, aslında benim öğrenmek istediğim bu hobi amaçlı yaptığımız devirdaim sistemini sera için uygulama imkanımız olurmu? Çünkü drenaj suyunu eğer tekrar kullanabilirsek hem sudan hemde gübreden tasarruf sağlayabiliriz, tabi drenajı nasıl tekrar kullanacağımızda ayrı bir sorun ve maliyeti nekadar etkileyeceği önemli... eğer fikir verebilirseniz sevinirim.
Cemal bey,
Sizde bitkinin ihtiyacı olan besin miktarını tespit ederseniz,uygun koşullarda bunu 2-3 defada verebilirsiniz.Bu tamamen bitkinin gelişimine ve şartlara bağlıdır.Karar sizindir.Uygulama ile bunu deneyebilirsiniz.
Cemal Bey,besin çözeltisisnde geri dönüşümü ben yapamıyorum.Bitkiden artan çözelti içindeki besin miktarını ölçecek ve eksilenleri ekleyebilecek,hesaplayabilecek bir sistem ancak tam teşekküllü büyük tesislerde labaratuar şartlerında yapılabiliyor.Buna benim gibi amatör çalışanların gücünün yetmeyeceğine inanıyorum.Çalışmanızda başarılar dilerim.

mtugrul33 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön