Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi rasheedsky
merhaba ben Türkiye`nin büyük bir çiftliğinde çalışmaktayım görevim besi hayvanlarının yem ve rasyonları sağlık durumlarıyla ilgileniyorum arpa hasılını kullandık bu sene tarlamızda bulunan arpayı biçtik ve rasyona karıştırdık hayvan başı 3 kg olarak tam 1 hafta boyunca kullandık ve tartım yaptık holstein ırkının besi performansı iyi değildir ve günlük canlı ağırlık artışını 1.5 oranında ( 270 hayvanın ortalamasıdır) oluştu ve bende bi heyecan uyandırdı  ).Hemen rasyonu vereyim sizlere 1kg yonca 1 kg arpa samanı 6.2 kg kesif (fenni) yem ve o günden beridir arpa hasılını nasıl elde ederim diye araştırma yapıyordum helal olsun sizlere süper bir iş çıkartmışsınız şimdi baştan sona kadar bi kaç defa okuyup deneyimlerinizden yola çıkarak denemeler yaparak bu işi burada yapmayı planlıyorum tabi ondan sonra kendi işletmemde inşallah besleme yönünden merak ettiğiniz bişeyler varsa besi dana ve koyunculuk namına yardım ederim saygılarımla
|
İnşallah paylaşırsınız sayın rasheedsky. Aslında sizin nezdiniz de bu konudaki tüm arkadaşlara yazmak istediğim bir iki şey var.
Ya mutlaka buluşunuzdan bir miktar para kazanacaksınız. Kazanmanızda gerekir zaten. Herkesin kazancı kendisine. Fakat adı üzerinde
burası bir forum ve bilgi paylaşımı için var. Ve bilgi paylaşımında olay iki aşamalı gerçekleşir.
1- Soru sorma
2- İmkânı olan/bilen/deneyen/gören arkadaşların dilleri döndüğünce bunu anlatması.
Sayın rasheedsky yanlış anlamadıysam bu sistemi amatör olarak kuracaksınız. Ve Büyük bir hayvan çiftliğinde çalışıyorsunuz. Hayvanların besi ve sağlıklarıyla ilgileniyorsunuz.
Şimdi bu hiç deneyinize başlamadan önce bir kaç soru sorayım size.
1- Bu makinede ürettiğimiz ürünlere ek olarak fabrikadan ne tip ürünler almalıyız.
2- Birkaç kişiyle görüşmemde selüloz için mutlaka kuru ot tüketmeleri gerektiği söylendi. Bu makinede ürettiğimiz ürünleri kuru ot olarak kullanma imkânımız olur mu. (bilen birine bu soru komik gelebilir ama bilmeyen birine çok gereklidir.)
3- Bu hesabı yapabilir misiniz bilmiyorum ama yeni doğmuş bir buzağının 1 yaşına gelene kadar (iyi bir cins ise yani günde ortalama bir kilo aldığını düşünerek) 1. Ayında şu kadar 2. Ayında şu kadar 3. Ayında şu kadar gibi örnek bir yemleme örneği yazabilir misiniz. (1 ayında 5 kilo çimlendirilmiş arpa/buğday tohumu 3 kilo şu özellikte fabrika yemi 1 kilo saman. 2. Ayında 6 kilo çimlendirilmiş tohum 2,5 kilo fabrika yemi 2 kilo saman gibi)
4- Muhtemelen size saçma gelen sorular sorduğumun farkındayım ama hoşgörünüze atfen bu çimlendirme işinin işe yaradığını varsayarak yazıyorum. 40 hayvana 150 dönüm yerde merada Erzurum Erzincan Samsun gibi metropollere uzak bir yerde bakmak mı avantajlıdır. Yoksa aynı sayıdaki hayvana 20 dönüm gibi yerde Düzce, Adapazarı gibi metropole yakın yerde mi bakmak daha avantajlıdır.
5- Bu sorum herkese olacak. Arpa, buğday, çavdar, yulaf, tritikale, yem bezelyesi haricinde başka ne yetiştirebiliriz.