Evdeki tadilat işleri gece 23-24'lere kadar sürünce tatlının ve gül şurubunun tarifini yazmak bu akşama kaldı. Genelde Sapancaya bilgisayarı götürmüyoruz ama tarifleri yazalım diye getirdik. Nilgün daha yazılanları okumadı çok merak ediyor. Tariflerden sonra yazılanlar okunacak. Güler Hanım uygun görürse tarifleri mutfak başlığına da taşıyacaktır.
Böğürtlen Soslu Bisküvili Muhallebi (Nilgün Tatlısı)
Malzemeler,
1 Paket Kakaolu Bisküvi
1 Litre Süt
1 Yumurta
1 Su Bardağı Un
1 Su Bardağı Toz Şeker
Sos İçin Malzeme
1 Kase Böğürtlen
2 Yemek Kaşığı Nişasta
Yarım Su Bardağı Vişne Suyu
1 Yemek Kaşığı Şeker
Yapılışı
Yumurta iyice çırpılır, üzerine un, şeker ve süt ilave edilir ve sürekli karıştırılarak muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirilir.
Geniş bir kaba bisküviler tek sıra halinde dizilir ve üzerine pişen muhallebi dökülerek ılımaya bırakılır.
Böğürtlenler blendırda ezilerek üzerine vişne suyu, şeker ve nişasta ilave edilerek sürekli karıştırılarak pişirilir. Bu karışım muhallebinin üzerine dökülür ve oda sıcaklığına gelinceye kadar bekletilir. Daha sonra buzdolabında en az 12 saat bekletilir. Sonra afiyetle yenir.
Gül Şurubu
Kokulu ve koyu renkli tercihen kırmızı güller toplanır. Yapraklar ayıklanır ve beyaz kısımları kesilerek atılır. Daha sonra yıkanarak süzülür. Cam kavanozun içine tıka basa doldurulur, leblebi büyüklüğünde limon tuzu eritilir ve kavanozun üzerine gül yapraklarını örtecek şekilde su ile birlikte doldurulur. Kavanozun ağzı sıkıca kapatılır, buzdolabında en az 15 gün bekletilir. Arada sırada kavanoz çalkalanır. 15 gün sonra kavanoz açılarak içindeki gül yaprakları elle sıkılarak süzülür ve bu su gül şurubunun aromasını oluşturur. En fazla 15-20 gün daha buzdolabında bekleyebilir. Şurup hazırlanacağı zaman toz şeker ve sudan oluşan şeker şerbeti hazırlanır gül suyu aromasından katılarak istenilen tad ve kıvamda şurup hazırlanır. (1 su bardağı şerbete 1 yemek kaşığı aroma gibi)
|