Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi soilless
Şimdii
Kaolin kili ve mineralli kaolin kili ve kaolin kili içeriğinin patentli, formülasyonlu, içerik ve şartlarının değerlendirmesini üstadlarımızdan okuyoruz. Çok değerli ve çok çaba ve emekle oluşturulan, zeka ve tecrübenin katkısı olmadan olmaz geçmiş ve bugün kaolin şartlarını okuyıruz.
Bu noktada sorum şudur hem basit ve anlaşılır ve de net hem maliyet, hem ülke döviz rezervi, hem üreticiye uygun koruyucu ...istler kazandırmak anlamında ÜLKEMİZDE ki kaolin kaynaklarından safsızlıklarının ayrıştırlması ve de gerekli rafine ve de kalsine yatırımlarının yapılması şartı ile üreticiye ucuz ve uygun <2 mic, 90% saf, 85% beyaz patent sorunu olmayan kaolin kili elde etme şansı var mı yok mu?
Sorumum tüm değerli araştırmaların ve üreticilerin açısından net yanıtı olacağını düşünüyorum?
Bu şans Var mı yok mu?
|
Sayın Soilless,
Yıllarca Türkiye de rafine kaolin üretmiş ve şu anda da ithalatını yapan, 20 yılı aşkın bir kaolin tecrübesine sahip olan biri olarak tarımda kaolin kullanımı konusundaki yazışmaları zevkle izliyorum. Ziraat ve tarım kesinlikle konum olmadığı için sadece kaolin ile ilgili birkaç konuyu belirtmek isterim.
Benim bildiğim kadarı ile Türkiye de şu anda rafine kaolin üretimi yapılmıyor. En son 2002-2003 yıllarına kadar Aksaray ilinde biz üretim yaptık. Pazar payının yetersizliği nedeni ile fabrika kapandı. Ayrıca Türkiye de gene benim bildiğim kalsine kaolin üretimi de yapılmıyor.Özellikle bildiğim kadarı ile diyorum çünkü 2003 den beri üretim yapmıyor ithalat yapıyoruz. Bu tarihten sonra açılan fabrika duymadım ama araştırmadım da. Her ikisinin üretimi de pazar payı itibarı ile rantable değil. Yapılacak yatırımı karşılamaz. Ayrıca kaolin yatakları açısından zengin olan ülkemizde yukarıda bahsi geçen marka kaolinlerin yapısal ve kimyasal özelliklerinden biraz daha farklı kaolinler bulunur. Genellikle SiO2 oranı oldukça yüksek Al2O3 oranı da düşüktür. Serbest silis oranı yüksektir. Beyazlık değeri en fazla 82-83 de (R457) kalır. 93-95 beyazlıkta doğal kaolin yoktur. Bu değerlere ulaşmak için bleaching ve/veya manyetik seperasyon ardından kalsinasyon yapmak gerekir.
Yerli olarak ziraat amaçlı üretilen ürünlerin yapısal açıdan adı geçen ithal markalardan biraz farklı olduğunu düşünüyorum. Uygulama ve neticeleri konusunda görüş bildirebilecek bilgiye sahip değilim.
Farklı tiplerdeki kaolinlerimiz farklı arkadaşlar tarafından ziraat uygulamalarında deneniyor. Net netice alındığında sizler ile paylaşacağız.
Selamlar