Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi unalsel
Bu kadar kolay büyüyen ve çoğalabilen bir çiçek pahalı olamaz. Dallıoğlu, dört mevsim denen yerler Ankara'nın en büyük peyzajcıları, toptan alıma göre ucuzluyor demek yanlış. Bütün malları pahalı ayrıca.
Neyse bauhausu beklemek gerekli.
|
Fahiş fiyata satış yapan çiçekçileri savunmuyorum. Ama daha önce İstanbul'da saksısı 40 TL'ye de Clematis almışitım. Dört sene önce saksısını 70 TL'ye satan çiçekçiler vardı Karşıyaka'da. Bauhaus'un getirdiği küçük saksılı ekonomik fidanlar sayesinde piyasa düştü. Ama haklısınız, aynı boydaki saksıları peyzaj şirketleri Bauhaus'un iki katına satıyorlar. Ben hala toptan ithal etmenin fiyat avantajı da olduğunu düşünüyorum.
Çok kolay çoğalmasına gelince, çok katılamayacağım. Çok nazlı bir bitki, bazı türleri dışında çoğaltmak çok zor. Güzel bir görünüm elde edebilmek için yıllarca uğraş vermek gerekiyor. Sonra birden bire çiçeğiniz kuruyuveriyor, tüm emekler gidiyor. İngiltere'de sadece işi Clematis yetiştirmek olan şirketler var, kazandıkları uzmanlıkla üretim işini daha maliyet etkin yapıyorlar. Ama onlara bile baktığınızda, yarım metrelik dolgun fidanların fiyatı 5 ile 20 Pound arasında değişiyor.
Umarım, forumdaki biz Türk Clematis yetiştiricileri fidan üretimi konusunda deneyim kazanırız ve ileride içimizden birileri bu işi hakkıyla yapacak bir iş kurar ya da fidanlıklardan birisi ilgimizi görüp durumdan vazife çıkarıp bu işe odaklanır da, hepimiz çok daha uygun fiyata çeşit çeşit bu bitkiden edinebiliriz.
Sonuçta 1500'lü yıllarda ilk Clematis Güneydoğu Avrupa'dan batıya gitmiş. Yani bizim buralardan. Geçen sene tatilde Hatay'da ormanlık bir yerin kenarından geçerken tüm çalıların üstünün bir tür yabani Clematis ile sarılı olduğunu gördüm, hatta ağaçların tepelerine kadar tırmanmıştı. Kendi çiçeklerimize de sahip çıkmamız kültüre almamız lazım.