Obur dallara...
4 tane mi? Asmanın odunsu kısımlarında olur, genelde.
Her yıl alınmalıdır.
Ağaçlarda da olur. Buralardan
aşı alınırsa meyve verecek diye çook beklenir. Asmada da aynı...
Verim istiyorsan acımayacaksın.
Yalnız hakkını yemeyelim. En güzel ve lezzetli sarmalık asma yaprağı buradan _ oburlardan_ olur.
Zeytinyağlı dolma sonrası kır; gitsin komposta doğru...
Onları adeta yoldum. kuşa çevirdim.
İyice hava alsın. Hastalıklara yakalanmasın diye... Buna kültürel önlem deniyor.
Şimdi
çiçekten çıktılar. Taneler küçük saçma iriliğine ulaştı.
Köyönü tarım haricinde herkes
bordo bulamacı _ kullanımı kolay ve ucuz_ atıyor. Açılan yaralardan
mantar hastalıklar girmesin diye. Ve tabi en önemli hastalık olan külleme için...
Ben ise
Sevgili dostum Ensar beyin gönderdiği kaolini atacağım. Basilis subtilis ile karıştırarak.
Bordo bulamacı ile aynı masrafa geliyor.
Ha unutmadan;
asmada yaprak alma işlemi salkıma kadardır. Yani
salkıma kadar olan bütün yapraklar çıkarılır.
Ve üzümlü
sürgünlerin uçarı kesinlikle kırılmaz, kesilmez.
Bunu sebebi;
üzüm salkımına kadar olan yerde besin ve su tutulmasını önlemek, besin ile suyun salkıma hızlı ulaşması içindir.
Salkımdan sonra
yaprakların ile sürgünün bırakılması, daha güçlü gelişim yani fotosentez içindir.
Bereketli ürünler...