![]() |
|
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2009
|
Asmada ara budaması_ kol ve yaprak alma_ zamanı.
![]() Obur dallara... 4 tane mi? Asmanın odunsu kısımlarında olur, genelde. Her yıl alınmalıdır. Ağaçlarda da olur. Buralardan aşı alınırsa meyve verecek diye çook beklenir. Asmada da aynı... ![]() Verim istiyorsan acımayacaksın. Yalnız hakkını yemeyelim. En güzel ve lezzetli sarmalık asma yaprağı buradan _ oburlardan_ olur. Zeytinyağlı dolma sonrası kır; gitsin komposta doğru... ![]() ![]() Onları adeta yoldum. kuşa çevirdim. İyice hava alsın. Hastalıklara yakalanmasın diye... Buna kültürel önlem deniyor. Şimdi çiçekten çıktılar. Taneler küçük saçma iriliğine ulaştı. Köyönü tarım haricinde herkes bordo bulamacı _ kullanımı kolay ve ucuz_ atıyor. Açılan yaralardan mantar hastalıklar girmesin diye. Ve tabi en önemli hastalık olan külleme için... ![]() Ben ise Sevgili dostum Ensar beyin gönderdiği kaolini atacağım. Basilis subtilis ile karıştırarak. Bordo bulamacı ile aynı masrafa geliyor. Ha unutmadan; asmada yaprak alma işlemi salkıma kadardır. Yani salkıma kadar olan bütün yapraklar çıkarılır. Ve üzümlü sürgünlerin uçarı kesinlikle kırılmaz, kesilmez. Bunu sebebi; üzüm salkımına kadar olan yerde besin ve su tutulmasını önlemek, besin ile suyun salkıma hızlı ulaşması içindir. Salkımdan sonra yaprakların ile sürgünün bırakılması, daha güçlü gelişim yani fotosentez içindir. Bereketli ürünler... |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-12-2008
|
Alıntı:
Geleneksel asma bahçelerinde üzümlü tepe alma diye iş vardır. Salkımın üzerindeki eklemin biraz üzeinden sürgün kesilip çıkarılır. Bunu da salkımın taneleri büyüsün ve asmanın kuvveti sürgün ucuna gitmesin diye. Sen ise fotosentez ile güçlü gelişim hedefi ile bunu önermiyorsun. Yukarıdaki önerin genç asamalar için midir? Yoksa güçlü ve gelişmiş asmalarda da aynı şekilde mi uygulama yapıyorsun? Bereketli günler dilerim ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-03-2010
|
Bu asma 19 lt lik damacana da ...izabelle üzümü...nam-ı diğer karadeniz kokulu üzüm... Dedemin 40 sene önce Rizeden getirdiği asmadan çelikten ürettim...büyüdü adam oldu...salkın bile verdi...bakalım büyüyecekmi bunlar...şimdi yanlışlara bak... yanlış 1_..Ben daha geçen hafta salkımdan sonraki sürgünü kestim... yanlış 2_..salkıma kadar olan yaprakları budamadım... Bir daha yaparmıyım yapmam... Bu asmanın en büyük özelliği aşırı yağmurlara karşı çok dayanıklı buna bağlı olarak ta mantari hastalıklara... zaten doğu karadenizde tam olarak yetiştirilebilen tek üzüm ... ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Daha doğrusu filiz kırma diye bir şey yok. Geleneksel tarımda vardı. Hala uygulayanlar var. Genç, yaşlı asmalar ile üzüm çeşitleri dahil yöntem aynı; üzüme kadar yapraklar çıkarılır, üzümden sonra yaprak ve sürgün bırakılır, oburlar alınır. 15 yıl önce bağcılık araştırma kurumlarının mühendisleri bunu önermişlerdi. Belen köyünde dayım bu yöntemi ilk uyguladı. O zamanlar herkes karşı çıktı. Çünkü asma balkan _ kalabalık _ olur ve hastalıklar çok olur denmişti. Halbuki üzüme kadar yapraklar ve bodurlar çıkarılıyor, asmanın ortası açılıyor hava alması sağlanıyordu. Bu da hastalıklara karşı kültürel önlemdi. Ve başarılı oldu. Üzümden sonra sürgünün kırılması _ filiz alma_ aslında salkımı beslemiyordu. Asmanın gelişimini de yavaşlatıyordu. Aksine sürgün bırakalırsa salkım daha güçlü oluyordu. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|