View Single Post
Eski 06-05-2011, 19:31   #23
menekşecibaba
Ağaç Dostu
 
menekşecibaba's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-01-2011
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 816
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi menekşecibaba Mesajı Göster
İşin en zevkli ve zor olan kısmı burası ;tohum almak.Neden zevkli , çünkü başta sizin yönlendirdiğiniz bir olay,neden zor çünkü bir çok denemeden sonra elde edebiliyorsunuz.Gelelim işin püf noktalarına ,anaç seçtiğiniz iki bitkiyi veya ikiden fazla çiçekli menekşe adayını belirliyorsunuz. Değişik renk tonlarında olmaları tercih sebebidir..Erkek adayının tohumları geçkin,dişi adayın uygulayacağınız çiçekleri de yeni açmış olmalı.
Elinize steril neşteri aldıktan sonra erkek aday menekşeye sessizce yaklaşıyoruz......
Arkası yarın iyi akşamlar
Neşteri hazırladığımız temiz camın üzerine bırakıyoruz ve anaç menekşedeki sarı anter (polen kesesi) lerden olgun olanları topluyoruz.Topladığımız polen keselerini camın üzerine koyup neşterle ve cımbız yardımıyla kesip açıyoruz,büyülteç te kullanabilirsiniz hiçbir mahsuru yoktur.
Tohum elde etmede transfer için kulallanılacak ana çiçek stigma ucu toz polen için uygun olmalı , bu amaçla seçtiğimiz ebeveyn bitki 'anne'ninde (olgun)olması gerekir.Tozlaşma için kullanılacak alıcı olan çiçeğin stigması parlak görünümlü ,yapışkan olmalıdır.
Tozlaşma ince bir çubukla küçük bir fırça veya pamukla yapılır .Ben yumşak uçlu 4 numara kumaş fırcası kullanıyorum.Parçaladığımız polenlerin içinden dağılan çok ince tozları fırcaya aldırıp yapışkan stigmaya uyguluyoruz.
Eğer çaprazlamada başarılı olduysanız tohum pod şeklinde başlayacak ve buna bağlı olarak 10-14 gün içinde olgunlaşacaktır.
Daldaki tohum kapsülünün kapsül sapı diğer oluşmamış tohum kapsüllerine oranla daha kalındır. Tohumun dalında olgunlaşmış olması gerekir.Diğer boş çiçekleri yokluyarak yolabilirsiniz.Tohum oluşmuş kapsülü arada kaynamasın diye fosforlu bir şeritle işaretlerseniz,yalnışlıkla koparıp kaybetmekten koruyabilirsiniz.

Şimdilik bu kadar kolay gelsin.

menekşecibaba Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön