View Single Post
Eski 05-05-2011, 09:19   #24
epsody
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
Doğallığın bittiği yer seralar.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi misterno Mesajı Göster
Ancak burada ilginc bir nokta var. Organik bir urun ile siradan bir kisinin bahcesinde uretilen domates arasinda DAGLAR kadar lezzet farki var. Bunu anlamis degilim.
Yani sonucta organikte ticari ve cokca uretilince bir sekilde lezzeti kaciyor ama neden bunu anlamadim.
Arkadaşlar kontrol ve denetimlerin göz ardı ettiği bir nokta, serada yetiştirilen bitkilerin gelişim süreçlerindeki farkın tarlada veya bahçede yetişen bitkinin biçimiyle benzerliğinin olmayışının altında yatan bu ayrıcalıkta aramalıyız doğallığı.

Tohumumuz labaratuar çıktısı olarak seranın ortamında bitkiye dayatılan şartlarda çimlenmesi baştan doğallığı kaybediyor, tarladaki domates iplerdemi büyüyor da doğallık kazanıyor, sera içinde ipe alınmak yetmiyormuş gibi verim artışı sağlamak adına üzerinde yaprak bırakılmıyor.

Sera içinde ipe alınan bu bitkilerin boyları 2ila 3mt buluyor, bu özellikler bitkinin gelişmesinin bu gelişme farkı olarakta tarla ve bahçedeki sebzeye benzemeyen ürünler sunmasının sonuca olarak bu çarpık gelişme içinde açıklanabilir.

Yetiştireceğimiz her türlü ürünün gelişme şartlarını doğallık içinde değilde insanin üretim biçimine yansıyan ticari anlayışla bitkinin besin su ve klimanın yarattığı hava şartları içinde doğallık bitmekte insanın dayatmalarıyla sağlanan bitkisel yaşamdan doğallık aramamız bence en büyük saflıktır.

Doğallığı bozan nedenler arasında sadece ilaç ve kimyasalarla açıklamakta insanın üretim biçimindeki yanlış uygulamalarıda göz ardı edilerek kendini savunması ben kabul edilebilir gerçek değildir.

Doğallık basit çiftçilik içinde pratik hale gelmektedir, seralarda bitki yetiştirmek bir fabrikasyon modeli olmaktadır bu model içinde doğallığa ulaşılamaz.

Bence sertikalandırılarak yapılan üretim biçiminin, kimyasalların kalıntılardan gelen zararı önlemeye yönelik uygulamaların tam işlemesi doğallığı sağlamada yetersiz kalmaktadır, bu kuruluşların seralarda üretilen ürünlere organik sertifikası ile satışına izin vermesi bir kandırmaca olmaktadır.

Serada üretilen ürünler kimyasallar yönünden istedikleri kadar temiz olsunlar, bu ürünlere doğal organik ürün denilemez, sağlık yönünden sakıncalar taşımamış olmaları onların ürün kalitelerini doğallık kazandıramaz.

epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön