View Single Post
Eski 26-04-2011, 19:44   #677
acemi_caylak
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-11-2009
Şehir: İstanbul - Gaziantep
Mesajlar: 1,194
Sn. Cebrail,

Ben bu dökümanı yurtdışındaki bir "do it yourself" (kendin yap) dökümanından almıştım. Eski çamaşır makinesi bulamadığım için kendim test edemedim. Ancak bu tarifin yazarı ciddi birisi olduğu için yazdıklarına güveniyorum. (Bir çok kaynaktan doğrulamatığım bilgiyi zaten buraya yazmıyorum.) O yazıda humik asit yüzdesinin %12 olduğunu yazıyordu.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi cebrail- Mesajı Göster
syın üretici organik gübreler tek başına buğday da mısırda işyabmaz ancak kimyavi gübrelernen verdimiz zaman sonuç alıyoruz
Yukarıdaki söylediklerinize kesinlikle katılmıyorum. Bu konudaki söylemler tamamen yalandır. Neden kimyasal gübre üreticileri attığınız azotlu gübrelerin %40'ının hiç bir işe yaramadan denitrifikasyon yolu ile havaya karıştığını söylemiyorlar. (Bu aslında kesme şeker ile meyve şekeri arasındaki fark. Kesme şekeri aldığınızda şekere bir doygunluk hissedersiniz. Ancak hücrelerdeki yıkımıda az çok diyet yapan herkes bilir. Meyve şekeri ise vücutta etkisini daha geç gösterir ve ciddi bir zararı yoktur.) Hem buğday hem de mısır organik olarak yetiştirilebilir. Ki Uzak Bahçelerin üyesi Sevgili Bayindirmevki bu yıl organik arpa üretecek.

Toprağın ve bitkinin besin gerekisinimini bildiğiniz sürece, kesinlikle hiç bir kimyasala ihtiyacınız yok. Ben organik madde yüzdesi 0.34 olan toprağı sadece bir yılda 1.11 'e çıkardım. Son uygulamalardan sonra henüz ölçtürmedim ama %2 civarına yaklaştığımı tahmni ediyorum. Bunu yaparken dışarıdan mümkün olduğunca az girdi kullandım. Dışarıdan girdi olarak kullanılan malzemelerin bir kısmı (leonardit vs.) zorunlu malzemelerdi. Bir kısmı ise deneme amaçlı malzemelerdi.

Bu yıl kendi yaptığım kompostun ticari üreticilerin kompostundan çok daha iyi olduğunu tespit ettim. Geçen yıl 12 dönüm zeytin ve antep fıstığı yoğunluklu bahçemize, 2.800 kg Biofarm ve 2.500 leonardit kullanmıştım, bu yıl kendi yaptığımız kompostu kullandık ağaç sürgünlerinde müthiş bir fark var. İspatı bu sayfadaki 165, 174, 175, 176 nolu mesajlarda.

Kendi tecrübeme dayanarak söylüyorum, kaliteli bir kompostunuz varsa humik asite gerek yok. Çünkü kompostun içerisinde yeteri kadar humik asit var. Kompostu ise her türlü organik atıktan elde edebilirsiniz. Olaya bakış açısı burada yatıyor. Bizim için her türlü organik atık kullanılacak bir malzeme.Örneğin, çim biçmeden arta kalanlar, atılan bozuk saman balyaları, ağaç diplerinden temizlenen otlar, meyve posaları vb.

Ayrıca hem melas hem de çeşitli meyve posaları, pamuk, pancar küspesi vb. iyi bir humik asit kaynağıdır.


Düzenleyen acemi_caylak : 27-04-2011 saat 07:36
acemi_caylak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön