Konu: Todor / Sera
View Single Post
Eski 18-04-2011, 21:21   #156
Todor
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 30-07-2006
Şehir: Yalova
Mesajlar: 6,884
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tabiat Mesajı Göster
Sevgili Todor,

Foruma uzun süre uğramadığımdan sizinle ilgili güzel gelişmeyi yeni gördüm. Allah mahçup etmesin ve emeğinizin karşılığını versin inşallah.

Şu haftalık yarısı değiştirilen su konusunda pek çok yorum yapılmış. Bu beni de çok uğraştırmıştı. Üstelik sizinki çok daha fazla miktarda işçilik ve su gerektiriyor. Ama biliyorum ki suyun içindeki her bir elementin ölçümünü ve tesbit sonrası takviyeyi yapacak dozaj pompalarını edinmediğiniz sürece -ki bu gerçekten çok maliyetli- başka bilimsel bir yol yok gibi.

Suyun ec değerini ölçüp değişimi saptıyorsunuz ama buna hangi elementin azlığı ya da çokluğunun sebep olduğunu bilmiyorsunuz. Sanırım sizde bitki besleme için A ve B tankı oluşturdunuz. Aslında belki diyorum kullandığınız her bir element için ayrı depo oluşturulsa ve bitkinin görsel ihtiyacına göre gübre takviyesi yapılsa nasıl olur. Ama burada da şöyle bir sorun olabilir. Topraksız tarımda önce reçeteyi saptayıp sonra ona uyuyoruz. Bu yöntemde ise sık sık reçetede oynama yapmak gerekecek yani her takviye sonrası reçete değişecek. Bilemiyorum. Kudret hocam bu konuyla ilgili yorum yaptımı acaba ?
Her element için depo oluşturmak yerine, eğer belirli bir eksiklik görürsem çuvaldan alıp suya koyuyorum.
Hobi ile ticari üretim arasındaki farkı malınızı satmaya çalıştığınız zaman görüyorsunuz. Kabzımal hayatında marul yetiştirmemiş belki, belki marul sevmiyor bile. Ama ürün standartlarını çok iyi biliyor. Mala bakar bakmaz bu çok sarı, bu lekeli, bu acımış, bunun formu bozuk vs vs diyebiliyor. O yüzden çok sıkı bir kontrol gerekiyor. Ufak bir gözden kaçırma, ihmal, bilgisizlik binlerce bitkinizin satılamaması demek. Yenemez mi? Yenebilir elbet ama raf değeri sıfırdır.

Uygun bir fiyata ikinci el spektrofotometre almak mümkün. Ama iş spektrofotometreyi almakla bitmiyor. Devamlı suretde kalibre etmek gerekli ve kalibrasyon sıvıları o kadar pahallı ki, benim bir yıllık gübre masrafımı geçiyor.

Ayrıca tecrübe kazandıkça ve merakınız varsa, element eksikliklerinin veya fazlalıklarının bitkide yol açtığı sonuçları gayet doğru tespit edebiliyosunuz. Mümkün mertebe ürünü kurtarma şansınız oluyor. Spektrofotometre maraza çıkmadan müdahele şansı veriyor fakat şu aşamada benim için pahallı bir sarf malzemesi. Ancak büyük tesisler veya çok özel bitkiler yetiştirenler için cazip bence.

Zamanla kazanılan tecrübeler hangi bitkiye hangi zamanda ne oranda ne vermek lazım olduğunu öğrenmemize yol açıyor. Ve bir sonraki ürünümüz daha kaliteli oluyor. Misal; Temelde bütün ürünlerim için aynı formülü kullanıyorum. İlk yaptığım yağlı kafalar açık sarı ve yamuktu. Daha sonraki üretimerimde EC'yi 1.45 yaptım ve mağnezyumu ve demiri arttırdım. Şimdi sorunsuz mal çıkartabiliyorum.

Fakat ben her zaman işletmemin başındayım. Olayı tamamen kendim yönlendiriyorum. Tesisiniz büyükse ve tek başınıza yapma şansınız yoksa o zaman spektrofotometre ve dozlama pompaları kullanmanız kaçınılmaz olacaktır.
"Bence" diye yineliyorum. Çünkü tecrübelerim kendi işletmemle sınırlı.

Todor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön