| aksam uzeri bir avuc nohutu bir cam kavanoza koyun, suyu kaynama noktasına  gelmek uzereyken,  su  toplu igne başı gibi kabarcıklanma noktasına gelinceye kadar ısıtın, nohutların uzerine bu suyu dokun, bir iki yemek kasığı un ekleyin kavanozu yogurt mayalar gibi ılık yerde uzerini sarıp sarmalayp bekletin. Koprumeye başlayınca un ekleyin, sabaha dogru yine un ekleyip karıştırın.  Mayayı hep sıcak tutacak, sarıp sarmalayacaksınız, gelmez ise yani kabarmazsa bir kapta su ısıtıp altına koyacaksınız. Bunu en baştan yapmak, her defasında suyu  ısıtmak faydalı olur. Su cok sıcak olmasın maya pişmesin.Sabahleyin kavanozdan taşacak duruma gelen maya; nohut mayalı, mis kokulu guzel kabarmış  nefis bir ekmek yapılmak için hazırdır. Tabii ki hamurunuz  bir kez yogurma kabında, sonra da pisirme tavasında ılık ortamda bekletilip kabartılacaktır.
 Not: Ben de Tire'liyim  çocukluğumda evimizde nohut mayalı ekmek yapılırdı, bahcedeki taş fırında pişerdi. Maya ise mayacı bir hanımdan sabah  cok erken alınırdı.
 
 
				 Düzenleyen s.toprak : 07-04-2011 saat 23:04
					
					
						Neden: Düzeltme yaptim.
 |