Acemi çaylak, uzman olarak başlıkta yazan, ürünü ve terkibi söyleyen ben olduğuma göre sorunuzu cevaplamasını beklediğiniz kişi de sanırım benim.
Bakteriyolog, mikolog, mikrobiyolog ve biyokimyacı olmadığım için size etki mekanizması ile ilgili vereceğim bilgi, siz de dahil pek çok kişinin sürekli yaptığı gibi toplama bilgi üzerinden kişisel yorum olur.
Size vereceğim cevap faydalı mikroorganizmaların ürettiği katalaz enzimi sayesinde kendilerini koruduğudur. Ama her faydalı korunuyor mu bilemem. Nasıl bir mikrobiyal gübre bitki koruma ajanı gibi çalışırken zararlı mikroorganizmayı baskılıyor, faydalıları nasıl tümden koruyor bilmediğim gibi.
Firmaya bu bilgileri kendiniz sorabilirsiniz, iletişim bilgileri yukarıda, daha önce verdim. İlacın etki mekanızmasını, nasıl çalıştığını sorarsanız size benden veya benim gibi ürünü kullanan mühendislerden daha detaylı bilgi verirler.
Bu arada uygulama ile ilgili bir sorunuz var, onu cevaplayabilirim. Topraktan uygulama için toprağın suyla doymuş olması şart. Bunu da hasta fidan çukurunu doyurarak ve sonra da ilaçlı karışımı vererek yapıyorsunuz. Yani soru işareti filan yok.
Burada önemli olan fidan köklerinin nereye kadar ulaşacağını bilmeniz ve o alanı doyurup yeterli miktarda ilaçla ilaçlamanız. Diğer topraktan ilaçlamalarda nasıl yapıyorsanız öyle. Hepsinde uygulama aynı. En azından tavlı bile olmayan bir toprağa getirip ilacı zaten kimse dökmez, yapan varsa da etkili sonuç almaz.
Şahsi önerim uygulama sonrası fidanın mikrobiyal bir gübreyle de desteklenmesidir. Ben bu şekilde kullanıyorum, etkili sonuçlar alıyorum.
Önemli olan o noktadaki zararlı mikroorganizmayı etkisiz hale getirmek. Sonrasında topraktaki, çevredeki biyolojik faaliyet devam ettiği için yararlılar da hemen tamamlanır.
Bu mesajı yazmakla çok iyi ettiniz. Çok uzun süredir zirai girdi firmalarının hem etiket, hem broşür hem de web sitelerinde verdikleri bilgileri gözden geçirmelerini, gerekiyorsa yenilemelerini ve hatta mümkünse ürünün yaratıcısı bilim insanı veya bir bilim kurulu tarafından redakte edilmesini öneriyoruz. Bu vesileyle siz arayıp sorunca Timsel de verdiği bilgileri yeniler genişletir ve detaylandırır belki.
|