Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi cupressus
Sn.Kamil KESKİN,
söylediğiniz alan (sarısu mevkii)500 rakım civarı, iklim olarak yabancı ve yerli cevizlerin yetişmesine uygundur. toprak özellikleri olarak aşırı bir sorun yok diye düşünüyorum. ancak sizin için kısıtlayıcı etken su olabilir. yeterli suyu bulabilecek misiniz, veya kendinize ait suyunuz var mı? su işini kesinleştirmeden fidan arayışına girmeyin derim. bu konuda, daha önce aynı alana ceviz diken köylülerinizle konuşmanız daha faydalı olacaktır.
ikinci sorunuza gelince (dikimi yaz aylarında yapmayacaksanız)mayısta alacağınız tüplü fidanı kışın dikmenin pek anlamı yok, kışın temin edeceğiniz açık köklü fidan sizin kışa kadar tüpte bakacağınız fidandan muhtemelen daha gelişmiş olacaktır. bir de bu arada kuruyan olursa zararı size olacaktır.
sındırgıda sertifikalı ceviz üreten üretici henüz yok. Yerli çeşlitler Balıkesir'den, yabancı çeşitler daha çok bursa ve az olarak ta balıkesirden temin ediliyor. Güven konusu çok göreceli bir kavram olduğu için Sındırgı'da şu güvenilir şu güvenilir değil diye yazamıyorum kusuruma bakmayın. Çünkü üretici bulunmadığı için temin edenler de başkasına güvenmek zorunda.
kolay gelsin..
|
Bilgilendirmeniz için teşekkür ederim.Tarlam susuz.Su olayını 10 dönümlük tarlamın en yüksek kısmına 30 tonluk bir depo yaparak (taşıma su ile bu depoyu doldururmak)halletmeyi düşünüyorum.Fidan konusunda küçük bostancı köyünde bir üretici ile görüşmem oldu.Kendilerinin yerli tiplere chandler tipi ceviz aşıladıklarını ve ürünün çok verimli olduğunu dile getirdi.Mutlaka chandler dikmelisiniz diye tavsiyede bulundu.Bilemiyorum.Bir kararsızlık var.Yerli mi yoksa yabancı mı ???
Bu işi iyi planlayıp,doğru cins seçmekte büyük yarar var.Çünkü sonuçta kaybedilen yıllar.