Geldim işin maliyet ve kar kısmına ki en çok da merak edilen kısım bu!!!!
topraksız tarım ilgimi çekti. 1 yıl bu sitemizi izledim. Sonra 2 yıldır üyeyim. Sevgili Kudret abimiz ve Sn Envorun katkılarıyla bir dirhem toprağı olmayan bir üye olarak (kayınvalide toprağı henüz işlenmenmiyor ve fiziken uzak

)) 2 yıl balkonda muhteşem zevk aldığım çok iyi bir üretim yaptım. ben bile şaşırdım. Maydonoz ekmeden suyun içinde salkım salkım çeriler (tek bir salkımda 30 adet) bir teki 750 gr gelen penbe domatesler, vs.
Ama net bir sera maliyet ve işletme maliyet hesapları göremedim. (Tabiat işletme maliyeti hesabı hariç)
bakıyorum siizin çileklere muhteşem, kasa kasa. Bakıyorum sizin seraya hurda demirlerle yapılan aksları olmayan mütevazi ama tekrar kasalardaki çileklere bakıyorum bu iş olur hakikatten olur diyorum.
Herkesce olması için Sn mtugrul sorularım şu ki;
- sera konstriksiyonunda aks yok. Sera tünel genişliği nedir? (yaklaşık olarak 4-4.5 mt?)
- u boru profiller kaç inch?
- et kalınlığı nedir?
- sera naylonu uv limi? (aslında uv ye de gerek yok çünkü kaolinle meyveyi kapla. Ne güneş yanığı, ne uv zararı, ne de zararlı pest zararı)
- her bir tunel en ve boyu?
- her bir u tunel profil aralığı?
- Fide olarak almak ile tohumdan yetiştirmenin piyasa koşullarında kabul gören maliyet oranı nedir? 2/3? 1/3 (Sn Envor nedersiniz?)
- Sn delimus'un sorduğu frigo (erkenci, sağlıklı ve yüksek verimli) ve taze fide üretim farkı?
Bu sorularım başlangıç detay ve maliyetleri.
Sonraki sorularım en önemli konu olan besin eriyiği (EC) ph, iklimlendirme, vs.
Ancak İlk sorularım en uygun maliyetle aldığınız bu kasalar dolusu ye beni ürünlerini alan sizin cevaplarınızın bir çok kimseye teşvik edici (hem maliyet hem karlılık) olacağına inanıyorum.
okumadığım konu başlığı çok azdır.
Ancak topraksız tarımda ilk kurulum sermaye maliyeti çok yüksek derler, 10 dönümden aşağı başlarsan hiç bu işe kalkışma derler, ama hiç bir zaman da nedenleri, nasılları net ortaya konmaz
Şimdi sizin seraya bakıyorum, fide miktarna bakıyorum, kullandığınız malzeme ve ürün cinsine bakıyorum, yatıyorum, kalkıyorum hesap ediyorum, sonunda sizin ürününüzün kalitesine bakıyorum, burda bir yanlış anlaşılma var sanırım diyorum;
bunu açıklayalım, öncü müteşebbis konumunuzla ve üstadlarımızın yardımıyla bu maliyet ve karlılık konusunu bu başlıkta netleştirelim.
saygılarımla