Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kenan durgac
***. doğru konu başlığınamı yazıyorum bilemedim ama sorunuma yazacağınız cevaplar benim için çok önemli. 15 gün önce eskiden güvercin beslenmiş bir kümesi onardım. Tavuk beslemeye karar verdim. Köy tavuklarını alırken çok dikkat ederek ve seçerek almama rağmen eve gelişinin 2-3. gününde hastalanıyolar. Önce boğazlarında hırlama oluyo ertesi gününde gözleri hafif hafif akmaya, ağırlaşmaya 3. günde ise yürüyememeye başlıyolar. 11 tavuğumun 5 tanesi de böyle oldu. Ayırmaktan bıktım artık herşeyden şüphelenmeye başladım. Şuan 2 tanesi hiç yürüyemiyo kaldırıyorum bırakıyorum yatıp kalıyolar. Lütfen yardım edin böyle her türlü ilacı temin ederim yeterki böyle çaresiz kalmasınlar çok acıyorum. Hele birde bu edepsiz horoz yokmu rahat bırakmıyo özellikle de onları. Ne yapmalıyım yarın kümesi ve bahçeyi komple badana yapacağım bunun sebebi nedir neler yapmalıyım.
|
Benim sana tavsıyem kümeste rüsgar alan bir yer olmalı oraları kapat sonra temiz kuru toprak bul onu ser kümese güzelce üstüne kirec serpele ardından git bir balık yağı al ve hasta olanlara yuttur.Ve sarı tos var suya karıstırılan ondan alıp sularına karıstır.Nerde yasıyorsun bılmem ama muthelemen cok soğuk bır yer olsa gerek.Ayrıca hasta olanlara cay suyunu ılıt ıcıne seker karıstır bıraz hafıf ılık cay suyunu parcalanmıs bır el kadar ekmeğin üstünde gezdır bır kase veya tavakta ısla yoğur bu hasta olanlara yedır.Düzelırler mümkünse kümesi ayır.Sunu söyleyım bu dedıgın hayvanlar sana hasta gelmısler zaten o satın aldıgın yerde cok ceryanda kalmıslar ve muhtemelen üstüne birde ayaklarını baglayıp kutuya koyulup getırılmıse bu hastalıgı tetıklemıstır.Tavuk satın alırken ayaklarını baglatıp yarı bas asagı kutuya yerlestırtmeyın bu hasta olmalarının bırıncı nedenı cunki burunlarına basınc oluyor hayvanların ve burundan nefes alamadıkca ağzından sular gelmeye baslıyor sonrasıda malum yolda bıraz uzunsa al basına belayı.Son olarak iyi günles gördüğün gün o hasta olanları söyle güzel günes alan bır yere koy. bol bol güneslensınler.Tekrar etmek gerekırse onlar ordan hasta gelmıs.Dediklerimi yaparsan düzelıceklerdır.