Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi esadnan
Ben yeni üyeyim.Eskişehir-Günyüzü'nden katılıyorum. Ceviz bahçesi kurmak istiyorum.Yardımcı olurmusunuz?Sırası ile neler yapmam gerekir? Teşekkürler...
|
Sayın esadnan,
Diğer arkadaşların da belirttiği gibi en iyisi bu konuda bir kitap alıp okumak.
http://www.ceviz.com.tr/kitap.asp
Ama gene de ben size kısaca yapılacak işlemleri ya da sorulacak soruları özetleyeyim.
ARAZİ SEÇİMİ
Profil (Çukur Açılması)
0-120 cm derinlikte basamaklı olarak bir profil çukuru açıyoruz. 0-30, 30-60 ve 60-90 cm derinliklerinden her kademeden 3-4 cm derinliğinde tahlil için toprak alıyoruz. Bu aldığımız toprağı analiz için laboratuvara gönderiyoruz. Bu profil çukuruna bakarak toprak yapısıyla ilgili şu soruların cevabını arıyoruz:
- Taban suyu var mı?
- Sert zemin var mı?
- Kireç tabakası var mı?
Yöre- Sert hakim rüzgarlar var mı?
- Etrafda herhangi bir bitki örtüsü var mı?
- Soğuk hava akımı var mı?
Toprak İşleme
* Alt toprak işleme: riper, kazayağı
* Üst toprak işleme: diskaro, kazayağı, çizel
Gübreleme
Dekara 3-4 ton ahır gübresi
AralıkxMesafe- 7x7m ithal çeşitler (dekara 20 adet)
- 8x8m yerli çeşitler (dekara 15 adet)
* Aplikasyon: Fidan dikimi yapılacak arazide fidan çukurlarının yerlerinin tespit edilmesi için kare veya dikdörtgen alanlar oluşturulması.
* Pikaj: En fazla 100m içinde birbirini dölleyen çeşitlerin dikilmesi
Çok az ve öz olarak

bu bilgileri verdikten sonra ben Eskişehir yöresi için uygun çeşitleri araştırdım ve şu çeşitlerin bu yöreye daha uygun olduğunu düşünmeye başladım.
Parantez içerisinde olan çeşit ana çeşidin tozlayıcısı. Eğer 9 tane ana çeşit ceviz ağacımız varsa 1 tane de tozlayıcı çeşit kullanmak gerekiyor. Yani %10 oranında tozlayıcı çeşit kullanıyoruz. Hatta ceviz için sanırım %5 bile yeterliymiş. Ayrıca hakim rüzgarın yönü de gözönünde bulundurulmalı.
ÇEŞİTLER
Şebin (Bilecik)- Geç çiçeklenir
- İç kurduna karşı hassastır
- Eylül ayı sonunda hasat edilir
- Mart sonlarında uyanır (Bu tarih Eskişehir için farklı olabilir)
Chandler (Franquette)- Eylül sonu hasat edilir
- Nisan ortalarında uyanır (Bu tarih Eskişehir için farklı olabilir)
- Kasım sonundan önce hava sıcaklıkları 0°C altına iniyorsa erken donlardan sürgünler ve genç dallar zarar görebilir. Bunu önlemek için ağustostan sonra suyu kademeli olarak azaltıyoruz.
- Kış soğuklarına Şebin, Bilecik kadar dayanamaz.
* Özet olarak Chandler (Franquette) kış soğuklarına Şebin (Bilecik) kadar dayanıklı değil. Ancak kuvvetli fidan alıp ilk kışı atlatmasına yardımcı olursanız seneye bölgeye adapte olabileceği söyleniyor.