View Single Post
Eski 29-01-2011, 08:33   #41
Ali H. ALI
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 08-06-2006
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Tekin Mesajı Göster
Walter Pall Orcun, nice work. I think you could take off the lowest two branches. And then you could ccut off the upper 20 % of the trunk and lower the apex.
WP

"Walter Pall Orcun, guzel bir calisma. En altaki iki dali kesip alabilirsin ve bir de govdenin ust tarafindan 20% kesip zirveyi asagilarda yapabilirsin diye dusunuyorum."

Hepinize iyi gunler, biraz gec de olsa yazilanlari okuyup takip ediyorum. Tekin beyin istegi uzerine anlasilir olur diye cevirmeye calistim. Orcunun verdigi cevap da Walter Pall'in yazdiklarini uygulaycagini yaziyordu.

Turkiyede bonsai yavas ilerlese de dogru yolda gidiyor diye dusunuyorum. Yani 4-5 yil oncesi gibi degildir. Herkes istedigi bilgilere ulasabiliyor. bircok deneyimli arkadas ogrendiklerini paylasip bonsainin ilerlemesine katki koyuyor. Duzeyli tartismalar oluyor.

Bonsai, Nail beyin de belirtigi gibi bir sanat dalidir. Resimde, heykelde ve diger sanat kollarinda oldugu gibi, bonsaide de her sanatci kendine ozgu calismalari ile one cikabilir ama bu yalniz onun bonsaide en iyi oldugu ondan baska iyi olmadigi yanlisina kendini kaptirmamali cunku her sanat dalinda oldugu gibi bonsaide de bircok iyi sanatci olabilir ve birbirinin calismalari da bir birine benzemeyebilir. Yine de temel bilgiler her sanatci icin gecerlidir. Ornegin orantili olculer. Bu kurali cigneyip kisi istedigi gibi calisabilir calismasi o an bitince gorecek ki agacinda bir yanlislik var iste boyle yanlisliklari fark eden, soz soyliyen deneyimli arkadaslardan gucenmeden darilmadan durup dusunerek eski bildik bilgileri tekrar gozden gecirip ona gore davranmak bonsaiyi daha ileriye goturur diye dusunuyorum.

Bonsaide herkes kendince iyidir. Bilgiler ve deneyimler paylasildik sonra iyi bonsaiciler daha da iyi olacak. Onlardan ogrenecek Genc bonsaciler de cok daha hizli bir sekilde bonsai ustasi olacaklar.

Izmir calismasi yine diger sehirlere ornek olacak bir calisma dilerim diger sehirlerde de benzer calismalar olur.

Memet'in hazirlaycagi "Bonsai ozel" agaclar.net. dergisine de hepinizin katki koymasi bonsainin ilerlemesi icin guzel olur diye dusunuyorum.

Hepinize, herkesin gozunu uzerinden alamiyacagi, bonsai calismalari yapmanizi diliyorum.

Ali H. ALI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön