Öncelikle bana yumurtlama ıle alakalı cevap yazan arkadaslara tesekkürler ederim.Gelelim benim yumurtlamayan tavuga vallahı benım fonluk yumurtlama yerı dısarda ayrı bır alanda inan bana yanından ble gecmiyor horoz gibi dolanıyor mübarek.İri yarı diye ilk baharda gülk yatırırım diye bırakmayı düsünüyorum bakalım.Ben kücükkende meraklı idim beslerdim onun icin tecrübem cok bu konuda yumurtlıcak tavuk genelde kümesten salı verdiğinizde yüzünde göz cevresinde kızarma olur buna dikkat edin birde cok gıı gıık giye sesler cıkartır uzatarak cıkarır o sesleri bunun anlamı tavuk yumurtlayacak yerini begenmıyordur bucok sık görülür yabana atmayın derim.Onun ıcınde bazı tavuklar gidip kel alaka yerler bulup oralara yumurtlarlar.Öyleki benim yıllar önce ziraat tavugum vardı beyaz ve ibikli neyapsa beğenirsiniz evin ilersinde bir kum yığını vardı tepe gibi onun ortasına mağarara gibi cocuklar oyun oynarken oyuk yapmıslar baya büyük sen gir onun ıcıne hergün oraya git yumurtla bende diyorum tavuk yumurtlamıyor meğer oraya yumurtluyormus birgün raslantı yaz aylarının bası böyle dolanıyorum bir baktım tavuk ordan cıkıyor gidip bir baktım sen oraya yumurtaları istifle 18 tane yumurta vardı.Simdi bir arkadasımız yazmıskı tavuğumu kunduz kapıyor yiyiyormus demis.Arkadaslar kunduzlar tavuk yemezler onların baslıca besini balıktır inan bana o köpek veya tavukların hantalsa gelincik denen illet ola bilir ama eğer tavukların hantal ve kendini savunamıcak cinstense neden böyle dedim onuda acıklıyım hint kırması ile saf köy tavukları gelincikle basa cıkarlar onlara yanasamaz ama hantal ankara tavugu cinsi ise o cinsler biraz salak olur onları halleder.Birde tavuklarının tilki cakal tarafından yendiğinden sikayet eden arkadaslara hint veya kırması veya denizli cinsi tavuklar almalarını öneririm onları yakalayamaz.Nerden biliyorum derseniz bende bir hint var ama uysal bisey ferik ikide denizli kırması ferik var ama denizliler süpeli horozada benzemeye basladılar neyse konuya gelicem bunlar güvercin gibiler inanın dısarı bıraktımmı resmen 2 metreden fazla sıcrayarak oynuyorlar.Bir diyer arkadas tavuklarım dısarda kalıyor donmalarından korkuyorum demis tavuklar cok olan üstü fırtına olmadıgı sürece ölmezler dısarda unutmayın doğa familasından gelen bir hayvan bunlar.Ama sunuda unutmayın tür zamanı kısa gelmıs tavuk öle bılır dısarda.Ama genede aksamları hava kararınca yakala yuvaya sok onları cünki genede ayazdan üsüte bılırler.Zaten eğer girmiyorlarsa demekki dısarda bırakılıyorlarmıs daha evel ondan gırmıyorlar demektir ama sen genede gece yakala iceri al.Bir süre sonra alısıp giriceklerdir.Bir arkadasta tavuklar eskı yenı kavga edıyor demis o dert suan bendede var emin ol sonradan aldıgım tavuga kümesin ağa tavugu dar ediyor kümesi bende limon kasasından onun aksam gırıp yata bılıcegı bir yer yaptırdım oraya kendi aksam oldumu gırıyor ufak bir kapak var onu kapıyoruz yatıyor onun ıcınde enaltına cuval attım üstünede talas serdim orda mutlu mesut yatıyor napıyım kıyamadım dövmesine zamanla bir birlerine dısarda uyum sağlıcaklarını düsünerek bekliyorum.Tavuklarında birinin yumurtladıgını dıyerının yumurtlamadıgını hangisinin yumurtladıgını öğrenmek isteyen arkadasada sunu öneririm.Günlük hergün yumurtluyorsa tavuk süpelendiğini kümeste bırak diyerini baska kümese al bisey olmaz iki günde cözülür olay eğer iki gün icinde ikiside yumurtlamazsa sonra yer deyiştir böylece hangisi kümeste iken yumurtlarsa anlamıs olursun.Ben tavuklara karsı asırı bir ilgim vardı kücüklükten buyana cok inceledim.Yaptıgım is gereği arkadaslarım ne alaka diye sasırırlardı ama ben sevıyorum nebiliyim.Sunu tekrardan söylemek gerekirse tavuk normal sartlarda soğuktan dolayı kümeste ölmez asırı bir sekilde kümes ceryan yapmıyorsa tabi.Birde sunu eklıyım arkadaslar ben bolu abantta yasıyorum burası biraz sosyete yeri öyle tavuk mavuk bulmak pazarlarda imakansız onun icin siz sanslısınız alabılıyorsunuz biz arastırıp bulup alıyoruz iki tavuk alıcam bulamıyorum inanın okadar zor bulmak burda.
|