View Single Post
Eski 02-02-2007, 13:45   #1
mehmetaliozkara09
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 01-12-2006
Sayın DARABAN;

Zeytin ağacı genellikle periyodisite (bir yıl az, bir yıl çok) gösteren bir ağaçtır. Ayrıca her ne kadar bakımına özen gösterilse, tarakla veya elle toplanmış olsa dahi; o yılki yağış miktarı, don ve çiçeklenme döneminde meydana gelen aşırı sıcaklar gibi bir takım etmenlerden dolayı verimde azalma olabilmektedir. Bana 600 ağaçtan ne kadar zeytin elde ettiğimi sormuşsunuz. Biraz önce bahsettiğim nedenlerden dolayı her yıl aynı verimi ben de alamıyorum. Ama ortalama ağaç başına 30-50 kg. zeytin alıyorum. Bu zeytinleri ben dikmedim. Hazır dikilmiş olarak ortalama 30-50 yaş arası zeytinlik olarak satın aldım. Dikip yetiştirmek gerçekten çok zor ve insanın yıllarını alıyor. Ben sadece verimli hale getirip harcadığım parayı çıkarttım.

Öncelikle dikeceğiniz zeytin çeşidini belirlemeniz gerekiyor.(Yağlık, sofralık siyah veya sofralık yeşil gibi.)Zeytin dikeceğiniz yerin konumu, toprak yapısı, sulanıp sulanmadığı gibi etmenleri göz önüne alarak zeytin çeşidini seçin derim.
Büyük fidan seçerseniz daha çabuk verim almaya başlarsınız. Hatta bazılarının üzerinde meyvesinin olduğunu bile görebilirsiniz. Yalnız büyük fidanlar daha pahalı oluyorlar. Beşinci yıldan itibaren zannediyorum ağaç başına 5-10 kg. arasında zeytin alabilirsiniz. Ağaç iyice büyüyünceye kadar her yıl artarak devam eder. Küçük fidan (1-2 karış boyunda) dikerseniz, siz de takdir edersiniz ki büyüyünceye kadar geçen zaman sizin zararınıza olur. Eğer imkanınız varsa hazır yetişmiş zeytin bahçesi bulabilirseniz alın derim. Ama babadan dededen kalma yeriniz varsa dikmenizi de tavsiye ederim. Ayrıca bahçenize ceviz, nar veya değişik meyve ağaçları da dikerseniz, yarın yaşlandığınızda size ve geride kalanlarınıza faydası olur.Size kolay gelsin.

mehmetaliozkara09 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön