Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ensar
Sayın Doğasever,
Ancak ve ancak size bu kadar güvenilebilir. Hani artık yazmayacaktınız. Bu kaçıncıya söylediğiniz sözün arkasında durmamaktır. Siz hep böyle söylemlerinizin arkasında durmaz mısınız ?
Bir lise talebesine yönelttiğiniz sorular daha önce sizden istenilen bilgilerdi.
O lise talebesi herhalde yüzdüğünü iddia ettiğiniz kaplumbağların fotoğraflarını cekmek istedi ama maalesef fotoğraflıyamamış,
Sizin elemanınız değilmiydı dozlama yapılan yerde derenin dibinin göründüğünü yazan.
Hangi devriyeler atık deşarjının kontrolünü yapıyor ?
Size tavsiyem lise talebeleri ile üğraşmayın.
Ergene yi kurtarmak istiyorsanız önce kirlenmenin engellenmesine katkıda bulunun. Bunu yapamıyorsanız hiç değilse suyun havalanmasını sağlayın ve sudaki oksijenin arttırılmasına yatırım yapın
Ergene kirlenirkende temizlenebilir diyen her kese teklif ediyorum.!
Ben tek başıma evinizi kirleteceğim siz üç kişi evinizi temizlemeye çalışacaksınız, eğer evinizi temizliyebilirseniz o zaman ben de size inanırım.
Önce kirlenme durdurulmalı iş yapın iş SHOW değil,
Sevgiyle kalın,
|
Sayın Ensar
Her şeyden önce hatırlayın siz de yazmamaya söz vermiştiniz ama siz de sözünüzü tutamadınız.
Lise talebesiyle hiçbir alıp veremediğim yoktur. Kendisiyle uğraşmıyorum. Onu buraya gönderenlere ve bizleri yolsuzlukla suçlayanlara sözüm. Kendisine son derece saygılıyım ve gerekirse yakında inşallah geldiğimde kendisiyle de görüşür yapılan çalışmayı da detaylarıyla anlatırım. O insan benim kardeşimdir. Eminim o da beni sabırla dinleyecektir. Bana sabredemeyenler bilmediğim bazı nedenlerden ötürü maalesef başkaları. Sanki suç işlemişim gibi bana saldırıyorsunuz. Ergeneyi atıksu deşarjı durmadan temizlemeye, kokusunu gidermeye çalışmak suç mu? Bana söyler misiniz bir insan bir dere kirlenirken dahi temizlemeye kalktığında bu kadar insanın (grup halinde) karşısına dikilip yolsuzluk iddiaları ve kirlenme durmadan bu olmaz iddialarıyla karşılaşmıştır. Çevrecilere bakın kırlarda yol kenarlarında görürsünüz. İnsanlar yol kenarlarını kirletiyorlar diye, yol kenarlarındaki çöpleri temizlemeyelim mi? Daha mı beter olsun. Herkes bu pisliğin içinde boğulsun mu? O nehir zararlı mikroorganizma yatağı haline gelmiş durumda.
2008 yılında yapılan bir analizde E coli miktarı 5000 cfu/100 ml çıkmış. Bu miktarı azaltırsak (rahatlıkla 500’ün altına veya daha da aşağıya düşüreceğimizden eminim) (Evet bir taraftan kirlenirken bunu yapmak mümkün ama tabii ki bazı formülleri var), size zarar mı gelecek yoksa çocukların hastalık kapma olasılığını azaltmış olmayacak mıyız? Yarın öbür gün bu dere yüzünden salgın hastalıklar başlarsa, EM'nin bu nehirde kullanılmasına karşı çıktığınız için kendinizi sorumlu hissedecek misiniz? Atıksu deşarj edenler evet suçlular ve bunun hiçbir mazereti yoktur ama sizin gibi bir insanın sırf atıksu kesilmiyorsa nehirde hiçbir iyileştirme çalışması da yapılmasın şeklindeki tavrınızı anlayabilmiş değilim.
Tarım müdürlüklerinin bildirdiğine göre, hayvancılıkta ve süt endüstrisinde bazı anlayamadıkları mikrobiyal sorunlar zaten başlamış durumda. Eğer acilen birşeyler yapılmazsa hayvancılığın birkaç yıl içinde öleceğini belirtiyorlar. Bu havza 800,000 kişiyi ilgilendiriyor ve bu kadar insanın sağlığı söz konusu. Ayrıca, hepsinden önemlisi, EM ile ilgili bilmediğiniz bir şey daha var: EM toksik maddeler, organik kirlilikten yararlı maddeler sentezliyor. Aynı katı organik maddeden nasıl doğal antibiyotikler, doğal hormonlar, antioksidan maddeler, vitaminler ve antioksidan maddeler sentezliyorsa, aynı şeyi su içinde de yapıyor.
Kirliliğin yoğun olduğu yer Çorlu-Çerkezköy havzasıdır. Evsel atıklar hiç sorun değil. Buradan Meriçe yaklaşıldıkça İPsala Keşan civarında yoğun pirinç tarımı yapılmakta. Pirinç tarımında insanlar bu bölgede Ergene suyunu kullanıyorlar. Bu insanlar EM’li Ergene suyunu tarımda kullansalar da, (biraz da ilave ederek) EM, kirlilikten kaynaklanan verim düşüklüğü, toksiklik gibi olumsuz etkileri ortadan kaldırsa fena mı olur. Bu nehirde başlatılacak temizlik çalışması bu insanlara da kimyasal tarıma alternatif doğal yöntemler olduğunu öğretse fena mı olur? Ve sonra, bu insanlar verim düştükçe daha fazla kimyasal gübre kullanmaktalar. Ergene Havzasında kimyasal gübre kullanımı Türkiye ortalamasının tam iki katından daha da fazla. Bu da ek olarak nehri kilretmektedir.
Ben ERgene Projesine bir bütün olarak bakıyorum. Sadece suyun kirlenmiş olması değil bu insanların geçim kaynaklarını kaybetmek üzere olmaları da beni ilgilendiriyor. EM ile yapılacak tarım bu insanlara kaybetmek üzere oldukları sağlıklarını, tuzlanma ve ağır metal yüzünden çoraklaşmakta olan topraklarını ve her sene daha da azalan ürün verimini geri verecektir. Bundan hiç kuşkum yok. Bu konuların hepsini yetkililerle bir bütün halinde ele alacağımızdan kimsenin kuşkusu olmasın.
Ama siz birinci mesajdan itibaren bizi suçladınız. Sırf şekil yüzünden doğru düzgün projenin konuşulmnasına dahi izin vermediniz.
Kirlenmenin önlenmesi için çalışmadığımızı nereden biliyorsunuz? Tabii ki oksijeni daha da artırmak için de çalışacağız. Ama oksijen içeriğinin artırılması tek başına her şey değildir. Zaten ERgene'nin bazı alt havzalarında oksijen var. Oksijen her yerde sıfır değil.
Ben hiçbir zaman Ergene kirletilmeye devam etsin demedim. Bunu hiçbir zaman savunmadım. Ama kirletme devam ediyor diye de, kirletmenin getirdiği bitkiler, hayvanlar ve insanlar üzerindeki olumsuz etkileri yok etmek için çalışmayalım oturalım da demedim. Siz bunu söylüyorsunuz. Bırakın uğraşmayın herkes dibe vursun diyorsunuz. Aramızdaki fark bu! Ben, kirlenirken de temizlenebilir diyorum. Ayrıca, temizlemek için birilerinin canla başla çalışması kirletenlerin kirletmelerini daha da zorlaştıracaktır diye düşünüyorum.
Daha anlatmak istediğim neler var neler ama sabaha kadar yazacak halim yok.
BİZ SHOW YAPMIYORUZ! İŞ YAPIYORUZ.
ERGENE İÇİN ELİMDEN GELENİ YAPACAĞIM. O NEHİRDE TEKRAR YÜZMEDEN ÖLMEYECEĞİM!
Saygı ve sevgilerimle.