Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bayindirmevki
Ensar bey ile yaptığımız hafta sonu turundan edindiğim izlenim; Biochar odun kömürü hazırlama yöntemi ile yapılabilir. Sonuçta bir karbonlaştırma işlevi. Malzeme çok ufak olmazsa sorun olmayaçak gibi. Çıkan ürün bir şekilde parçalanıp toz haline getirilebilir. Pirinç ve buğday kabuğu için kuşkuluyum. Kül olma ihtimali var.
Hafta sununa denk gelirse yapım aşamasına katılmaya hazırım. Haber bekliyorum.
Saygılar
|
Sevgili Bayındırmevki;
''
Biochar, odun kömürü hazırlama yöntemi ile yapılabilir.'' diyorsunuz.
Bunu merak ediyorum. Aynı yöntemle biocar ve odun kömürü elde etme olası ise bu kolaylık demektir. Bu izleniminiz hakında bilgi verebilir misiniz.?
Özünde karbonlaştırma olsada ben farklı bir yöntem denemeyi düşünüyordum.
Şöyle ki;
biohar elde etmek, içinde yanıcı madde olan _soba
vb._ bir ıstıcı ile pirinç kabuğunu yani çeltiği dolaylı yakma yöntemidir. Burada
karbonlaştırılacak madde direkt ateşle karşı karşıya değil, ısısı ile kalır.
Bunu şöyle yapacağım. Bacası olan bir soba benzeri _ısıyı iyi ileten_ ısıtıcının içinde odun ya da kömür yakacağım. (Kömürü de aşağıdaki yöntemle yapacağım.) Bunu etrafında pirinç kabuğunu yakacağım; daha doğrusu kavuracağım. Bu hafif maddeyi yakma yötemidir.
Halbuki,
odun kömürü elde etmedeki yöntem; yanıcı maddenin _odunun_ oksijensiz ortamda, (bu söz anlamsız olmalı, daha
az oksijensiz oratamda)
yakılmasıdır.
Bunu da şöyle yapacağım.
Odunları, _ki bunlar kaliteli olmalı (badem ya da meşe v.b gibi)_ pramit gibi dikine dizeceğim.
Tam ortasına bir kalın odun yerleştirceğim.
En alta yani daireye çalı yerleştireçeğim, buna '
bıyık' deniyormuş.
Tüm odunları toprak ile örteceğim.
Yukarıdan ateşliyeceğim. Ateş içeri aldığında _pramidin içine_ ortadaki kalın odun parçasını çıkaracağım ve en alt bölümüde toprak ile kapatacağım.
Böylece
yavaş bir iç yanma sağlıyacağım.
Bu yöntem (hala yaşayor, ömrü uzun olsun) anneanemin mangal kömürü denen
kaliteli kömür elde etme yöntemi.
Burada toprak da yanarmış ve bu toprak _ kömürün kaitesi için_ hep kullanılması gerekirmiş.
Eee geleneklere bağlı bilgelik de buralarda bi yerde olsa gerek...
Saygılar.