Sn. Tarafsız,
Aslında bütün olay, bu masajınızda özetlenmiş durumda. Tartışmayı B5A özelinde başlattınız ancak, organik, mikrobiyal
vb. hiç bir gübre bitkinin ihtiyacı olan besin maddelerini tek başına sağlayamıyor. Eğer toprağınızda yeterli organik madde yoksa ne B5A nede diğer bütün organik gübreler istediğiniz sonucu vermeyecektir.
Hiç bir gübre kullanılmadan yetiştirilmiş bir bitki ile B5A kullanılarak yetiştirilmiş bir bitki arasında toprağın yapısına göre bazen bariz fark görebilirsiniz, bazen de hiç fark görmeyebilirsiniz. Hatta ben kendim yaptığım meyve enzimlerini kullanıyorum ve en azından meyve enzimi ile farklı 4 adet organik sertifikalı sıvı gübre ile arasında büyük fark görmedim. Ama bunlarla birlikte leonardit, hayvan gübresi, katı organik gübreyi de kullandım. Bu tamamen toprağın yapısı ile ilgili.
Ancak pazara çıkan bir ürün doğal olarak en iyisi benim ürünüm diyor. Bu sadece B5A için değil, bütün markalar için geçerli. En iyisi demelerine hiç bir itirazım yok. Bunu söylemezseniz satış şansınız kalmaz.
Ancak sorun bir adım ötesinde, bu ürün bütün gereksinimlerinizi karşılar, hatta "pestisit bile kullanmazsınız", "kurşunu bile yok eder" dendiğinde başlıyor. Birazcık kimya ve biyoloji bilgisi olan bunlara gülüp geçiyor tabi ki.
Ne yazık ki insanlar fazla araştırıp sorgulamadan bir ürünle bütün sorunlarını çözmek istiyorlar. Çünkü sadece B5A değil, diğer bütün gübreler çok pahalı. Çiftçi bunlardan bir kaçını alsa maliyetini bile karşılayamıyor. Bu yüzden geçen yıl farklı gübre, bu yıl farklı gübre kullanan bir çok üretici tanıyorum.
İşin pestisit yönüne gelince, bu gübreler bitkinin direnicini artırdıkları için bitki bazı mantar hastalıklarına daha dayanıklı oluyor. Bu organik olduğunu bildiğimiz bütün gübreler için geçerli. Ancak zararlı böceklere karşı bu ürünlerin hiç birisi tam ve kesin bir çözüm sağlamayacaktır.
Bu tartışma aslında olayın bu yönüne yoğunlaşırsa bence çok daha yararlı olacaktır.