Sakaki, bu incirimde öncelikle ana dalları oluşturdum. Dikkat ederseniz köklenmeden sonra çok büyük bir enerji ile birçok sürgün verdi.
Sürgünler hızlı uzama ve kalınlaşma eğlimindeydi. Henüz çok esnek oldukları dönemde telleme ile onları şekillendirdim.
Bu dalların gövde ve diğer dallarla aralarında kademeli ve kurallara uygun ölçek oluşturmak için yaprak koparma, yaprak küçültme ve dal sürgün ucunu koparma şeklinde müdahaleler yaptım.
Şimdi bu ana dalların tümü üzerinde çok sayıda ince dalcık oluşturmak gerekiyor. Eğer bu aşamada onu kendi halinde gelişmeye bıraksam, ana dallar üzerinde az sayıda ve kalın sürgünler ile istenmeyan kalın dallar oluşturmaya çalışacak.
Bu durumu engellemek amacıyla, enerjinin tüm dallara eşit olarak yayılmasını sağlamak ve çok sayıda ince dal oluşumunu tetiklemek için, son yaptığım ise tüm ana dal üçlarını koparma ve yapraksızlaştırmadır.
Önümüzdeki günlerde yeni çıkacak sürgünlerin istenilenden kalın olanlarının enerjisini yine aynı yöntemlerle kontrol altına almam gerekecek. Birkaç hafta içinde istediğim gibi çok sayıda ince dal oluşturmayı tamamlamayı ümit ediyorum.
Eğer bir kademe ince olan bu dalcıkların oluşumunun tamamlanma aşamasında ağacın enerjisi hala çok güçlü ise yine aynı döngü gündeme gelecek.
Bu dalcıkların kalınlaşmaması için onları kendi haline bırakmak yerine gerekirse yine dal uçlarını koparma, yaprakları küçültme veya yaprak koparma hatta tümden yeniden yapraksızlaştırma yapmak gerekebilir. Bu durumda yine telleme ve şekillendirme gerekecek.
Bu arada istenmeyen konumda olan dalcıklar budanacak.
Ağacın gübrelenmesine devam edilecek.
Bu anlattığım uygulama sadece büyük boy ve güçlü gelişim enerjisine sahip incir ağaçlarında uygulanabilir. Başka tür ağaçlarda bu işlemler belki 3-5 yıllık dönemde yapılabilir.
|