İlk topraksız yetiştirme denememde iyi bir hasat yapamadım ama gelecek sezon için önemli tecrübe sahibi oldum. Tayinimin çıkması nedeniyle de tezgahı erken toplamak zorunda kaldım.
Toplamda 4 domates ekmiştim, birini fırtınada kaybettim. Kalanlardan tahmini 50-60 kadar domates alabildim. 3 biberden birini yine fırtınada kaybettim, erken sökmem gerektiği için 2 adet biber alabildim. İki kök salatalıktan ise sadece 3 tane ürün alabildim, fırtınada ikisini de kaybettim.
Yaptığım bazı hataları burada paylaşmak istiyorum. Öncelikle balkondaki bitkileri rüzgardan korumak için yeterli önlem almadım ve zararı büyük oldu. İkinci olarak bitkileri birbirine çok yakın diktim. Büyüdüklerinde bakımı çok zor oldu. Aralarında 30 cm kadar boşluk bırakmak gerekiyor. Ayrıca bitkilerin bulunduğu tablayı direk su tankının üzerine koydum bu yüzden su değişimi sırasında tüm bitkileri havaya kaldırmam gerekti, tam bir dert oldu. Tablayı ayrı bir sehpa üzerine koyup su tankını gerektiğinde çıkarabilecek şekilde yapmak gerekiyor.
Ph AYARLAMA: Günlük olarak ph ayarlaması gerekiyor.Başta Kudret Bey'in gönderdiği %20 lik nitrik asiti kullanıyordum, iyiydi. O bitince limon tuzu ile idare etmeye çalıştım ancak etkisi az olduğundan oldukça zahmetli oldu, maliyeti de daha yüksek.
SULAMA: Taşyününü üstten ince hortumlarla sulama yolunu seçtim ancak hem bir sürü hortumun yarattığı karışıklık hem de şeffaf akvaryum hortumlarının zamanla yosun tutması problem oldu.
TAŞYÜNÜ: Nemi uzun süre koruması, sulamanın aksadığı zamanlarda çok işe yaradı. Bitkilerin kök gelişimi de oldukça iyiydi. Eksileri ise, bitkilerin yerini değiştirmeye imkan vermemesi ve tek kullanımlık olduğu için iş bittikten sonra bir sürü çöp çıkması
Gelecek sezon PVC boruda akan su yöntemini de denemeyi düşünüyorum.