View Single Post
Eski 28-05-2010, 21:45   #1716
egetropical
Ağaç Dostu

egetropical's Avatar

Giriş Tarihi: 07-06-2007
goji budama ve bakım

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu Mesajı Göster
Katılıyorum,

Tufan Bey goji konusunda en iyi araştırmacılardan ve üreticilerden biri.

Özellikle budama ve bitki beslenmesi konusunda tecrübelerini aktarabilirse çok iyi olacak.
Goji severlere merhaba,
Goji hakında çok bilgi yok. yazılan kitaplar da ise özetle yazar kendi tecrübelerini anlatıyorlar.

Goji bitkisi budaması çok farklı şekillerde yapılıyor.
* Hobi amaçlı yetiştiricilikte 2-3 ana dal bırakılarak tepe budaması ile 1,5 - 2 metre boyunda şekillendiriliyor. amaç hem görsellik hem meyve almak.
* Ticari olarak ise tek ana dal bırakılıyor. 60-70 cm olunca tepe budaması yapılmalı.
* Bitki besleme ise toprak ve yaprak analizine göre organik veya kimyasal besleme yapılmalıdır.
* ilk iki yıl bahçede haftada en az bir kez sulamalı
* Mutlaka en az 3 yıl desteklenmeli.
* Kökler yatay ve dikey büyüdüğünden derin sürüm yapılmamalıdır.
* Damala sulama sistemi ile sulama yapmak çok uygun olacaktır.
ticari olarak 8-10 dekarlık üretim yapılmalıdır.

Bence önemli bir sorun var. Şu an piyasada fırınlanarak kurutulan meyvelerden alınan tohumlar satılmakta. buda tohumun canlı yapısı bozulduğundan bir çok sorun çıkacaktır.
Tibetin alt eteklerinde 4-5 tür goji üretimi yapıldığından Tibet gojisi diye bir çok çeşit tohum Lycium Barbarum türü diye satılmaktadır.
Sertifikalı veya orjinal paket te (paket açılmamış olmalı) tohum alınması gerekir.

Lycium Chenese türü kurutulmuş meyve çinde çok ucuz. genelde bu tür ithal ediliyor.
Barbarum türü meyve satışını zorladığım için bende Lycium chinense tür meyve satıyorum. tek fark sitemde chinense türü olduğu açıkca yazılı.
Chinense Meyveleri iriliklerine göre ayırılıp çok irileri Barbarum diye pazarlanıyor.

şimdilik aklıma gelenler bunlar.

egetropical Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön