agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları > Üzümsü Meyveler
(https)

Beğeni Düzeni746Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 26-05-2010, 12:10   #1
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 13-04-2006
Galeri: 25
Katılıyorum,

Tufan Bey goji konusunda en iyi araştırmacılardan ve üreticilerden biri.

Özellikle budama ve bitki beslenmesi konusunda tecrübelerini aktarabilirse çok iyi olacak.

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-05-2010, 22:45   #2
Ağaç Dostu

egetropical's Avatar

Giriş Tarihi: 07-06-2007
goji budama ve bakım

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu Mesajı Göster
Katılıyorum,

Tufan Bey goji konusunda en iyi araştırmacılardan ve üreticilerden biri.

Özellikle budama ve bitki beslenmesi konusunda tecrübelerini aktarabilirse çok iyi olacak.
Goji severlere merhaba,
Goji hakında çok bilgi yok. yazılan kitaplar da ise özetle yazar kendi tecrübelerini anlatıyorlar.

Goji bitkisi budaması çok farklı şekillerde yapılıyor.
* Hobi amaçlı yetiştiricilikte 2-3 ana dal bırakılarak tepe budaması ile 1,5 - 2 metre boyunda şekillendiriliyor. amaç hem görsellik hem meyve almak.
* Ticari olarak ise tek ana dal bırakılıyor. 60-70 cm olunca tepe budaması yapılmalı.
* Bitki besleme ise toprak ve yaprak analizine göre organik veya kimyasal besleme yapılmalıdır.
* ilk iki yıl bahçede haftada en az bir kez sulamalı
* Mutlaka en az 3 yıl desteklenmeli.
* Kökler yatay ve dikey büyüdüğünden derin sürüm yapılmamalıdır.
* Damala sulama sistemi ile sulama yapmak çok uygun olacaktır.
ticari olarak 8-10 dekarlık üretim yapılmalıdır.

Bence önemli bir sorun var. Şu an piyasada fırınlanarak kurutulan meyvelerden alınan tohumlar satılmakta. buda tohumun canlı yapısı bozulduğundan bir çok sorun çıkacaktır.
Tibetin alt eteklerinde 4-5 tür goji üretimi yapıldığından Tibet gojisi diye bir çok çeşit tohum Lycium Barbarum türü diye satılmaktadır.
Sertifikalı veya orjinal paket te (paket açılmamış olmalı) tohum alınması gerekir.

Lycium Chenese türü kurutulmuş meyve çinde çok ucuz. genelde bu tür ithal ediliyor.
Barbarum türü meyve satışını zorladığım için bende Lycium chinense tür meyve satıyorum. tek fark sitemde chinense türü olduğu açıkca yazılı.
Chinense Meyveleri iriliklerine göre ayırılıp çok irileri Barbarum diye pazarlanıyor.

şimdilik aklıma gelenler bunlar.

egetropical Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-06-2010, 15:40   #3
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 03-06-2010
Değerli Egetropical ve denizakvaryumu ve gojiye gönül veren arkadaşlar...

Forumu bir süredir takip ediyorum ve yazılanların çoğunu dikkatle okumaya çalıştım. Gördüğüm kadarıyla son 2-3 senedir goji berry artarak ilgi çekmeye devam ediyor. Yurt dışında kremden çayına kadar bir çok çeşidi üretilmişken, ben istanbulda aktarlarda goji meyvesini bile bulamadım. Gördüğüm kadarıyla, şu anda goji ticareti tohum ve fidan satışı çapında devam ediyor. Kurutulmuş goji meyvelerini ise sadece Çin'den getirilen küçük paketler halinde bulabiliyoruz.

Merak ettiğim konu sizin çevrenizde veya bildiğiniz bu zaman zarfında goji berry üretimini ticari olarak yapan, meyvesini ticari olarak değerlendiren kimseler var mıdır? Türkiyede goji meyvesinin ticari bir değeri olmaya başladı mı? Bu konularda beni bilgilendirirseniz sevinirim.

Ben de bir süredir küçük miktarlarda goji fidesi bahçemde yetiştiriyorum. Daha buyuk çapta bir üretime geçme düşüncem var ama yukarıda saydığım sebeplerden dolayı karar veremiyorum.

Tecrübelerinizden istifade edebilirsem çok memnun olurum.

Selamlar

GojiBaba Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-06-2010, 20:53   #4
Ağaç Dostu

egetropical's Avatar

Giriş Tarihi: 07-06-2007
[QUOTE=GojiBaba;651382]Değerli Egetropical ve denizakvaryumu ve gojiye gönül veren arkadaşlar...

Gördüğüm kadarıyla, şu anda goji ticareti tohum ve fidan satışı çapında devam ediyor. Kurutulmuş goji meyvelerini ise sadece Çin'den getirilen küçük paketler halinde bulabiliyoruz.

Merak ettiğim konu sizin çevrenizde veya bildiğiniz bu zaman zarfında goji berry üretimini ticari olarak yapan, meyvesini ticari olarak değerlendiren kimseler var mıdır? Türkiyede goji meyvesinin ticari bir değeri olmaya başladı mı? Bu konularda beni bilgilendirirseniz sevinirim.

Ben de bir süredir küçük miktarlarda goji fidesi bahçemde yetiştiriyorum. Daha buyuk çapta bir üretime geçme düşüncem var ama yukarıda saydığım sebeplerden dolayı karar veremiyorum.

Tecrübelerinizden istifade edebilirsem çok memnun olurum.

Selamlar[/QUO

sevgili goji baba merhaba, Türkiyede 2 yıldır ticari olarak fidan üretimi var. İki yıldır dikilen fidanlıklar henüz ticari olarak meyve vermedi. Bir iki seneye kadar yerli goji piyasaya girecektir. Benim kendime ait 450 fidanım var. Güz döneminde ise kültür türlerindende 450-500 adet dikeceğim.
Ticari olarak geleceği olan bir iş.

Düzenleyen egetropical : 03-06-2010 saat 23:18
egetropical Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-06-2010, 00:01   #5
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 03-06-2010
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.

selamlar

GojiBaba Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-06-2010, 09:07   #6
Ağaçsever

Kafkas57's Avatar

Giriş Tarihi: 01-07-2009
Benim goji çiçeklendi.Eflatun-mor çiçekleri var.İnşallah dökülmezler.

Kafkas57 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-06-2010, 09:17   #7
Ağaçsever

Kafkas57's Avatar

Giriş Tarihi: 01-07-2009
18 aylık yaklaşık olarak.Boyu 100 cm olmuştu 3 dal şeklinde.60 cm den kesip yan dallar oluşmasını sağladım.Onlarda da çiçek tomurcuğu olmaya başladı.

Kafkas57 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-06-2010, 20:35   #8
Ağaç Dostu

Zeytinci's Avatar

Giriş Tarihi: 24-12-2008
Çin üretiliyor olması sebeiyle geleceği olan ürün ifadesi ile bu gün için iddialı gibi geliyor bana.
İleride Çin'deki işçilik ücretleri artarsa o zaman belki ticari değeri olur. Ya da bu meyveden Çin'linin yapmadığı bir şey yapmak gerek. Örneğin Gojili ekmek, kek, bisküvi vs.

Kaynaklardan iyi bir meyve olduğu anlaşıldığı için emek vermeye değer.

Zeytinci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 22:20.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025