View Single Post
Eski 08-04-2010, 23:13   #18
balbay
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 22-03-2009
Sevgili hemşehrim yanılıyor gibi geldi bana. Epeydir enginar yetiştiririm ve enginarın tazesi delikanlı gibi dimdik durur, öyle sağa sola meyletmez)) Enginarın iyisi yaprak çanak kısmını açmamış kapalı ve sıkı yapraklara sahip olandır. Ne çok iri olacak ne çok küçük.

Temizlenirken mutlaka limonlu su kullanılacak. Enginar dolmalık temizlenecekse sapı dibinden kesilir, zeytinyağlı havuçlu, patatesli yapılacaksa sapı 5-6 cm üstten kesilir.

Keskin bir bıçak yardımı ile yaprak yolmadan en dipten yaprakların kart ve koyu yeşil yerleri temizlenir. Böylece enginarın daha etli olması sağlanır. iç çıkarmak için çorba kaşığını kullanmak yeterlidir. Yapraklar dağılırmı diye korkmadan kaşık enginarın ortasına sokulur ve sola doğru bastırarak çevrilir.

Temizlenen enginar tekrar limonlu suda beklemeye alınır. Kalan sapların kart dış kabuğu temizlenir ve göbeği de afiyet ile yenir. Ben enginarı çiğ yemeye bayılıyorum.

Bu günlerde yabani enginarlar da mor mor çiçekleri ve küçük kafalarını çıkarmaya başladılar. Sıra onlara da geliyor.

Bazen Giritliler için söylenen söz geliyor aklıma.

Keşke demiş adam, tarlama Giritli gireceğine inek girseydi. İnanın daha az ot yerdi. Benim felsefede o hesap. Keçinin yediği her otu yerim.

balbay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön