Benim adeniumlarım güneye bakan balkonda. Kasım-Aralık ayından beri bir kısmının (Pink çeşidi) üzerinde tomurcuklar ve çiçekler var. 8 gün önce bir saksımı kalorifer olan bir yere aldım. Dün baktım ki üzerinde meyve oluşmuş. Adalet Hanım, sizinkilerde bir şey var mı?
Balkonda bulunan Adeniumlarıma ekim ayından beri gübre vermedim. Amacım kışa dayanıklı olmaları için idi. Dün
www.accuweather.com sitesinde Ortaca'ya baktım. Dün gece yazan gece sıcaklığı -2 idi. Adeniuımlarımın bir kısmını her ihtimale karşın içeri aldım. Bir kısmını dışarıda bıraktım. Sabah ve akşam baktım. bitkilerde bir etkilenme görmedim.
Bu gün seralarda gezdik. Seracılara sordum. Gece 23:00 sıraları sıcaklık sera içinde 3 dereceye düşmüş. dışarda demek ki -2 olmuştur.
Gece yağmurlama yapılmıştı ve sera diplerinde aşağıdaki görüntü vardı :

25.01.2010
Demek ki -2 gerçekleşmiş. yağmurlama yöntemi ile dondan korunan bir seradan akan sular bir bitki üzerinde buz tutmuş . Garanti -2 olmuş diyebiliriz sanıyorum. Demek ki bitki kışa iyi hazırlanırsa -2 derece olan soğuktan zarar görmeyecek. Ama yine de bu bitkiyi yetiştiren arkadaşların böyle bir şey var diye soğukta bırakmamaları gerekir.