View Single Post
Eski 18-11-2009, 12:18   #27
Savaş
Ağaç Dostu
 
Savaş's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-03-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 326
Sayın Dogasever,

Kompost yapımı üzerine yanlış-doğru yılardır bir çok şeyi deneyerek, son 1 yıldır da okuyarak ve deneyerek bir çok şey öğrendim.

Takip edebildiğim kadarıyla komposta girmemesi gereken bazı bitkilerden bahsediliyor: Örneğin ceviz yaprağı, narenciye kabukları gibi. Ancak, ben elimdeki Bukaşi kovalarında deneysel çalışmalar yapıyorum.

İlk kovam normal mutfak atıklarıyla doldu boşaldı.

Daha sonra, ikinci kovaya biraz kavak talaşı ekledim, yani bir miktar kahverengi malzeme de olsun istedim ve gayet iyi fermante olmuş bir kompost elde ettim. Şimdi bu kompostlar toprakta iyice çözülmeyi bekliyorlar. Havalar biraz soğuduğu için çözülme de bağlı olarak yavaşladı.

Üçüncü kovada ise, balık başları, kılçıkları ve tavuk kemikleri ağırlıklı bir kompost deneyi yapmaktayım, tabi sadece bunlar değil, aynı zamanda normal yeşil mutfak atıkları yine giriyor kompost kovasına. İlk iki kovada musluktan sıvı almayı başardım ama, balık ve tavuklu kovadan, kova ağzına kadar dolduğu halde hâlâ sıvı alamadım. Bunun nedeni ortamın ısısı olabilir mi? Kovalar kapalı balkonda ve ısı gündüzleri 18, geceleri 8-10 derece civarında oluyor.

Dördüncü kovamda ise daha asitli bir kompost elde etmeye çalışıyorum. Likapa meyvesi asitli toprakları sevdiği için, kompostun çoğunluğunda narenciye kabuğu kullanmaya karar verdim. Bu arada, kovaya giren bu narenciye kabuklarının yanısıra toprakta kısmen çürümeye başlamış çam ibreleri de ekliyorum. Tabi her zamanki gibi, kovaya yine normal yeşil malzeden de katmayı ihmal etmiyorum. Sorum şu: Narenciye kabuklarını kovaya etmem söylendiği gibi yanlış bir uygulama mıdır? Narenciye kabuğunun yanısıra kovaya eklediğim çam ibreleri ile istediğim asit değeri yüksek kompost ve bağlı olarak da toprak elde edebilir miyim sizce?

Emeklerinizden ve cevaplarınızdan ötürü teşekkürler.

Saygılarımla.

Savaş Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön