![]() |
|
![]() |
#391 |
Ağaç Dostu
|
Sn. Doğasever, Benim bahçemde 3 yaşında fidanlarım(120 adet civarı) var, bu sonbaharda leonardit ve yanmış keçi gübresi kullanacağım. Bununla beraber bahçemde EM uygulaması da yapmak isitiyorum, ancak sorun şu ki henüz bahçeme depo yapamadım kuyudan motorla suyu çekip direk hortumla suluyorum, eski usül yani. Bu ortamda EM ürününü nasıl kullanabilirim ve ölçüleme nasıl olmalı. Teşekkürer |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#392 |
Ağaç Dostu
|
Sayın Dogasever, Kompost yapımı üzerine yanlış-doğru yılardır bir çok şeyi deneyerek, son 1 yıldır da okuyarak ve deneyerek bir çok şey öğrendim. Takip edebildiğim kadarıyla komposta girmemesi gereken bazı bitkilerden bahsediliyor: Örneğin ceviz yaprağı, narenciye kabukları gibi. Ancak, ben elimdeki Bukaşi kovalarında deneysel çalışmalar yapıyorum. İlk kovam normal mutfak atıklarıyla doldu boşaldı. Daha sonra, ikinci kovaya biraz kavak talaşı ekledim, yani bir miktar kahverengi malzeme de olsun istedim ve gayet iyi fermante olmuş bir kompost elde ettim. Şimdi bu kompostlar toprakta iyice çözülmeyi bekliyorlar. Havalar biraz soğuduğu için çözülme de bağlı olarak yavaşladı. Üçüncü kovada ise, balık başları, kılçıkları ve tavuk kemikleri ağırlıklı bir kompost deneyi yapmaktayım, tabi sadece bunlar değil, aynı zamanda normal yeşil mutfak atıkları yine giriyor kompost kovasına. İlk iki kovada musluktan sıvı almayı başardım ama, balık ve tavuklu kovadan, kova ağzına kadar dolduğu halde hâlâ sıvı alamadım. Bunun nedeni ortamın ısısı olabilir mi? Kovalar kapalı balkonda ve ısı gündüzleri 18, geceleri 8-10 derece civarında oluyor. Dördüncü kovamda ise daha asitli bir kompost elde etmeye çalışıyorum. Likapa meyvesi asitli toprakları sevdiği için, kompostun çoğunluğunda narenciye kabuğu kullanmaya karar verdim. Bu arada, kovaya giren bu narenciye kabuklarının yanısıra toprakta kısmen çürümeye başlamış çam ibreleri de ekliyorum. Tabi her zamanki gibi, kovaya yine normal yeşil malzeden de katmayı ihmal etmiyorum. Sorum şu: Narenciye kabuklarını kovaya etmem söylendiği gibi yanlış bir uygulama mıdır? Narenciye kabuğunun yanısıra kovaya eklediğim çam ibreleri ile istediğim asit değeri yüksek kompost ve bağlı olarak da toprak elde edebilir miyim sizce? Emeklerinizden ve cevaplarınızdan ötürü teşekkürler. Saygılarımla. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#393 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 02-04-2009
|
Sn Epsody Evdeki mutfak artıklarını değerlendirmek için 200 lt lik dip kısmında musluk sistemi olan, ağzı kapaklı, plastik bir varil temin ettim.Varilin musluk kısmını kendim yaptım.Varilin içine alt kısmına bir ızgara yerleştirdim. 200 lt lik varili hiç boşaltmadan tamamını em uygulayarak doldursam acaba bir sıkıntı olurmu.Çünki em in kompost kovaları çok daha küçük. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#394 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-02-2008
|
Sayın,akcan67 Önce mutfaklarının sularının süzülmesi gerekli ondan sonra atıklaıı senin vriline dolduruken aralarına EM'i koyarsın varilin kapağını kapatırsın fermantasyona bırakırsın varilin musluğunun altına koyacağın kaba akan sıvları sulandırarak bitkilerine verirsin. Senin tek sıkıntın varili dolduracak kadar mutfak atığıını biriktirdikten sonra EM'len aktif etmen gerekecek onun içinde atıkları biriktirirken çürütmemen gerekeçek. Kolay gelsin irtibatı kesmiyelim tavsiyelerim sürecek. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#395 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 02-04-2009
|
Sn Epsody İşlemi nasıl yapmam gerektiği konusunda bilgim var. Benim asıl merak ettiğim bu kadar atık birirkirken geçen zamandan dolayı en alttta kalan (ilk atmaya başaladığım )atıklarda herhangi bir çürüme veya bozulma olurmu ? Diyelimki bugün kovaya ilk malzemeyi attım.Kovada bundan, atıyorum 2 ay sonra doldu.Buradan çıkan kompost kakkında bir yorum yaparmısınız. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#396 |
Ağaç Dostu
|
Sayın akcan67, kovan çok büyük olduğu için kovada kalan hava zamanla çürümeye neden olabilir. Ben, elimdeki bukaşi kovaları yarısına kadar dolduktan sonra en üst kısmını bir naylon poşet ile bastırarak kapatıyorum, ki böylece en üst kısımda kalan hava temasını da en aza indiriyorum. Senin tasarladığın kova fazlaca büyük olduğu için içeride kalan hava sorun yaratabilir. Ama bu arada, önümüz kış olduğu için, havaların soğuk olmasına bağlı olarak fermantasyon da daha yavaş seyreceğinden dolayı, çürüme olmadan varilini doldurma şansında olabilir. Benim bildiğim, atıklar fermantasyonda ne kadar kalırlarsa o kadar iyi. Yani gereğinden fazla varilde kaldıklarında bir zararı olmuyor. En azından abartmamak koşuluyla benim denemelerim bu yönde. Saygılarımla. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#397 |
Ağaç Dostu
|
Sayın,akcan67 birde şu yöntemi kullan her atık ilave edişinde EM'i de ilave eder atıkları sıkıştırarak hava boşluğunu aldıktan sonra varilin içindeki havayı izole etmek için atıkların üzerini varil çapında bir ilave kapak koyarak üstünede ağır bir cisimle takviye edersin, her atık ilavesinde önce varilin kendi kapağını daha sonrda ilave kapağı kaldırıp atıkları ve EM'in ilavesini yaptıktan sonra işlemi varil dolana kadar sürdürürsün. Benim yöntemimde bu, ben mutfak atıklarımı genellikle kıyma makinasından geçirdiğimden atık ilavelerinde malzeme incelmesinden dolayı katlar arasında hava kalmıyor sadece üst katmanda kabın içindeki hava teması olan yerlerde ilk başlarda bozulma gözlüyordum, daha sonra ilave kapaklada bu sorunu çözdüm. Kolay gelsin irtibatı kesmiyelim, tavsiyelerim Bundan sonra elindeki EM'i bozulmadan daha ilerye dönük kollanım çarelerini anlatmak isterim.Sevgiyle kal |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#398 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 09-11-2009
|
Arkadaşlar Çevremde çok uygun fiyatlarla alabileceğim bol miktarda yıllanmamış taze (1-2 aylık) içinde sap saman bulunan büyükbaş hayvan gübresi var. Tecrübelerinizden ve Sayın Doğasever'in benzer açıklamalarından çıkardığım sonuç: Bu taze gübreyi EM aktif ile oksijensiz ortamda fermante ederek ilkbaharda bahçede kullanılabileceğim yönünde. Kullanmayı planladığım taze gübre miktarı 1-2 metreküp civarında olacak. Bu taze hayvan gübresine yeşil veya kahverengi malzeme ilave etmem gerekir mi? Beton zemin üzerine malzemeyi koyup üzerini hava almayacak şekilde naylon ile kapatsam uygun bir ortam olur mu? Görüşlerinizi bekliyorum Saygılarımla |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#399 |
Ağaç Dostu
|
Arkadaşım Reytabu Bu gübre senin Toprakların organik yapısını yükselterek iyi bir tarım yapmana imkan sağlaycak hazine değerinde bitkilerinin besin maddelerinin en alası diyebilirim uygun bir fiatıda olduğuna göre değeri baha biçilemez. Bu gübreyi hava almamasını sağlamasının yanında işlenmesinde toprak mikro organizmalarları ile solucanlarında katılmasını sağlamak için toprakta açacağımız çukurda fermantasyona tabi tutarak çok değerli bir gübre elde edebiliriz tabii buarada EM'i ile aktif ederek fermantasyon işlemini uygularsak hem mikrobiyal hemde enzim gübre özelliğinde kazandırmış oluruz bu gübreye. Arkadaşım temin ettiğini ahır gübresi kompostlaştıma yönüyle C/N oranları bakımında dengede sayılabilir, ama elinizde kompostlaşmaya uygun başka mataryeller mevcut ise kompost miktarınızı arttımak için ilave edilebilir, çünkü ahır gürelerinin yanında diğer malzemelerde daha hızlı kompostlanabilir. Çalışmalarında kolaylıklar dilerken topraklar adına yapacağın bu çalışmada seni çevrecilik anlayışınıda kutlarım sevgiyle kal saygılar. Düzenleyen epsody : 24-11-2009 saat 16:31 Neden: cümle düşüklüğü |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#400 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-04-2007
|
EM Kompost
Sn Reytabu, Ahır gübresini diğer atıklarla rahatlıkla karıştırabilirsiniz. EM Kompostu aşağıda belirtildiği şekilde hazırlayabilirsiniz: EM Bukaşi Kompost hazırlama:EMA ile üzerine spreyleyerek (%40 - 45 nem oranı olacak şekilde(*)) muamele edeceğiniz ağır gübresini üzerini koyu renk bir naylonla örterek doğrudan güneş almayan bir yerde 3-4 hafta fermentesyona bırakınız. Örtünün kenarları iki tuğla arasına sıkıştırılarak yığının üzerinden çok az da olsa hava geçmesi sağlanır. 15 gün sonra yığın bir kez altüst edilir. Başlangıçtan itibaren yaklaşık 3-4 hafta sonra yığının üzerinde beyaz küfler oluşacaktır. Bu beyaz küfler oluştuğunda EM Bukaşi Kompost kullanıma hazır demektir. 3 kısım toprak ile 1 kısım fermente olmus ağır gübresini karıştırarak bir köşede yine üzerini aynı şekilde naylonla kapatarak 2 hafta bekletiniz. 2 Hafta bekledikten sonra fidanların /ağaçların kök bölgelerinden 35-40 cm uzağa gelecek şekilde fermante olmuş ağır gübresini (EM Bukaşi Kompost) seriniz. (*) Pratik Nem kontrol yöntemi: Yığını avucunuza alıp sıkınız, su çıkarsa veya akarsa, aşırı nemlidir. Kuru malzeme ilave ediniz. Avucunuzu actığınızda, malzeme tamamen dağılıyorsa, nemi çok düşüktür. Eğer topaklanmış olarak duruyorsa ve parmağınızla dokununca dağılıyorsa, tam istediğimiz nemde demektir (%40 civarı). |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#401 |
Ağaç Dostu
|
Mogan Gölü'nde balıklar ölüyor!
24 Kasım 2009 (Bugün) tarihli Milliyet'ten alınmıştır: Mogan'da ölü balıklar toplamakla bitmiyor Ayşe TÜRKMEZ/GÖLBAŞI (Ankara), (DHA) ANKARA'nın Gölbaşı İlçesi'ndeki Mogan Gölü'nde binlercesi su yüzüne çıkan ve karaya vuran ölü balıklar günlerdir toplamakla bitirilemiyor. Mogan Gölü'nde daha önceki yıla nispeten azalmasına rağmen balık ölümlerinin devam etmesi, çevrecilerin endişelerinin devam etmesine neden oluyor. Ölü balıklar her gün su yüeyinden kayıklarla ve karaya vuranlar ise kıyıdan toplanıyor. Gümüş balıklarının artık görülmediği Mogan Gölü'nde yavru sazan balıklarının öldüğü gözlendi. Göl kayısında ince şeffaf bir yağ tabakasının görülmesi, yeni endişeleri de beraberinde getirdi. Gölde ölü balık toplayan görevliler, kıyıdaki şeffaf yağ tabakasının sivrisinek kalıntılarından meydana geldiğini belirtirken, kimileri ise “Göle bir yerlerden pis su bırakılıyor” iddiasında bulundu. EM Gölleri, Nehirleri, Denizleri temizler ve buralardaki bozulmuş ekolojik dengenin yeniden tesis edilmesini sağlar! |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#402 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
|
Bu gibi kirli suların temizlenmesi için nasıl bir yöntem izlenir? Söz gelimi, Mogan'ı temizleyelim dense ne yapmak gerekirdi? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#403 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-05-2009
|
Em **** baska urunleri kullanmadan once saksi denemeleri yapilmasi kontrol urun le mukayese edip ne gibi arti eksi getirisini test edip oyle kara verelim bir urun normal tarimda en az %30 kazanc. saglamali ki karliglaga gecsin bagzi harfleri kalavye basmiyor kusuruma bakmayin |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#404 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Başlıca iki temizlik yöntemi kullanılır: Dozajlama: Bundan sonra temizliğe başlanır. Temizlik deyince kimilerinin aklına yüzbinlerce ton atık çamurun gölün dibinden çıkarılması gelebilir ancak durum böyle değildir. Sadece sıvı halde EM ilave edilmesi yeterlidir. Genelde bir oran vermek gerekirse, toplam gol hacminin 10.000’de biri oranında EM bir veya birkaç yıl içinde çeşitli noktalardan dozjalanır. Hem kıyıdan dozajlama yapılır hem de gölün içinde yüzen büyük depolu kayıklar aracılığıyle dozajlama yapılır. Dozajlamanın su sıcaklığının 20 C derecenin üzerine çıktığı dönemde (Mayıs ile Eylül arasında yazın) başlamasında fayda vardır. Bukaşi Topları: Yaklaşık 10 metrekarelik göl yüzey alanına 1 adet olmak üzere göle Bukaşi topu atılır. Bu toplar EM mikroorganizmalarını üreten fabrikalar gibi davranır. İlginçtir bir bukaşi topunun çizgisel etkisi 100 metreye kadar gidebilir. Bukaşi topları dip çamurunun mikroorganizmalarca sindirilmesinde büyük rol oynar. Bukaşi topları da her sene ilave edilmelidir. Göl üzerinde kayıkla gezerken göle atılır. İlk etkiler 6 ay içinde görülmeye başlar ve 3-4 yıl içinde göl temizlenir ve doğal ekolojik dengesine geri döner. Eğer kirlilik derecesi çok yüksek ise, göle saz yataklarından oluşan sallar demirlenerek bırakılır. Bu sallar üzerinde EM ile yetiştirilen saz bitkileri, EM ile birlikte normalde yapacaklarından 10 misli daha fazla arıtma yaparlar. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#405 |
agaclar.net
|
Nasrettin hoca doğru yapıyormuş ama yoğurt biraz az gelmiş olabilir ![]() Akarsularda da yöntem aynı mıdır? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#406 |
Ağaç Dostu
|
İstanbul'da bir derede dozlamayla (bir tanktan belli aralık me miktarda damlatılması) EM kullanarak yapılmış bir uygulamayı bilgisayardan izlemiştim. Sonuçlarının iyileştirici yönde olduğunu hatırlıyorum ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#407 |
Ağaç Dostu
|
Sn Doğasever 390 nolu mesajımı sanırım görmediniz, yardımcı olabilirmisiniz. http://www.agaclar.net/forum/showpos...&postcount=390 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#408 |
Ağaç Dostu
|
Akarsularda da prensip ayni aslında ancak bazı ilave tedbirler alınabilir. Akarsu hızının 1 m/saniyenin altında olması gerekir (bakterilerin yaşaması için kritik su hızı!). Eğer değilse, o zaman önce akarsu, uzunluğu boyunca uygun belirli düzlük ve cukur olabilecek bölgelere taşırılır (bir çeşit selleme yapılır) akış hızının yavaşlatıldığı o bölgede Em ile işlem yapılır. Akarsu bu bölgede bir süre tutulup tekrar yatağına döndürülür. Buna alternatif olarak ise, akarsuyun yatağının üzerine eski bir kütük devrilerek ya da doğal malzemelerden set çekilerek su yavaşlatılır. Aslında tüm akarsularımızda yaklaşık her 100 ile 500 metrede bir kıyısında hafif girintiler yapmakta ve bu girintilere saz dikmekte fayda vardır. Bu girintiler, suyun hızının yavaşladığı yerlerdir ve birçok yabani hayvan kuşlar ve böcekler, kucuk balıklar, zooplanktonlar buralarda saklanırlar (Bir çeşit çöllerdeki vahalar gibi diyebiliriz). İngiliterede bu girintiler bilerek oluşturuluyor ve saz dikiliyor. İşte bu girintilerin olduğu yerlerden EM dozajlanır. Hatta bu girintilere, 1mX1m boyutlarında demir kafesler içine yerleştirilmiş iri taşlardan (5- 10 cm capında) oluşan matriksler yerleştirilirse sonuç daha da iyi olacaktır (mikroorganizmaların taşların yüzeylerine tutunmaları için). Ama matriks konulmadan da sadece bu girintilere bukaşi topları konularak da sonuç alınabilir. Burada önemli olan suyu biraz yavaşlatmak (biyoflimin oluşması için) daha sonra kopan biyofilmler başka yüzeylere yapışarak oralarda yaşamlarına devam edecektir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#409 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#410 |
Ağaç Dostu
|
Sn Aslan, Ayni islemi (yag tenekesi ile EM uygulama islemi) yagmur yagdiktan sonra da yapabilirsiniz. Yanliz EM uyguladiktan sonra sulama yapmayin veya hava durumu yagmur yagacak diyorsa yine bu islemi yagmurdan once de yapmayin. Kisaca, EM uygulandiktan sonra tekrar sulama yapilmamali. aksi takidrde mikroorganizmalar da akan suyla birlikte akar gider. Bizler mikroorganizmalarin topraga tutunmasini ve orada yasayip uremelerini istiyoruz. Attiginiz veya atacaginiz keci gubresi ve leonardit cok isabetli olmus. Bunlar da EM"nin topraginizda cogalmasini saglamak icin bire bir! Tekrar kolay gelsin. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#411 |
Ağaç Dostu
|
Sayın doğasever, benim de #391 nolu mesajım sizden ilgi bekliyor. Ne dersiniz? Likapa için asitli toprağa ihtiyacım var. Kova içine attığım çam ibreleri ve narenciye kabukları EM Bukaşi kompost için yanlış bir uygulama mıdır? Saygılarımla. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#412 |
agaclar.net
|
Sn.Savaş, Yanlış değil ama çam iğnelerinin çözülüp dönüşmeleri çok uzun sürüyor. Likapa için kullanacaksanız o da sorun değil. Bir kaç hafta içinde bitkilerinizde kullanabilirsiniz. Likapaların dikim toprağına karıştırabilir ya da diplerine kalınca malç olarak koyabilirsiniz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#413 |
Ağaç Dostu
|
Teşekkürler sayın MeyveliTepe. Bir yandan bukaşi kompost kovasında fermante ederek, diğer taraftan da naylon bir torba içinde küflenerek çözülmesi için bekliyorum. Diğer bir torba içinde de çürümeye devam eden ağaç yaprakları var. Herhalde bahara doğru her şey hazır olur. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#414 |
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
|
Bonsailerimde kullanmak için aldım. Önce heryere kullandım, çöplere tuvalete vs. Yarısını böyle bitirdim şişenin. Fidanlarım kışa hazırlandığı için belirgin bir fark gözlemlemeyi beklemiyorum şimdilik. On kilo kadar taze inek gübresine, yarım bardak pekmez, yarım bardak em, bir litre suya karıştırdım gübreye ekledim. Altıncı günüde. Naylon torbada, dışarıda gölge bir ortamda. Beyaz mantarlaşamyı bazı yerlerde gördüm. Gübre içinde böcekler ve kurtlar varmış, onların hareketsiz olduklarını farkettim yaşıyorlar mı diye kontrol edecektim, sonra bakarım, unutmuşum. Gübre kokusunun önemli ölçüde kesildiğini farkettim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#415 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Gübrenin aşırı nemli olmamasına dikkat edin. Yukardaki mesajlara bakarsanız nem miktarının nasıl kontrol edileceği yazıyor. Eğer aşrı nemliyse, gübreye biraz kepek ya da talaş ilave ya da her ikisini de ilave edin. 15 gün dolunca bir defa gübreyi karıştırarak alt üst edin ve üzerini yine naylonla örtüp bırakın. Bu şekilde toplam 6-8 hafta sonra gübreniz kullanıma hazır hale gelecektir. EM, gübre içindeki kurtçukları, larvaları yok ettiği gibi, topraktaki zararlıları da yok ediyor. Unutmayın zararlılar genellikle oksidasyon ortamında, oksidasyon ortamının enzimlerinin hakim olduğu ortamlarda barınırlar; fermentasyon ortamında, fermentasyon enzimlerinin hakim olduğu ortamlarda barınamaz ve üreyemezler! Sevgiyle kalın. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#416 |
Ağaç Dostu
|
Güncelleme ve ürün adı yarışması
Sevgili Agaclarnet okurları Bir süre once EMA'nın yeni bir isimle piyasaya çıkacağını belirtmiştim. Geçen ay tüm hazırlıklar tamamlandı ve başvurusu yapıldı. Bu ay içinde ruhsat işi halloluyor ve ürün piyasaya çıkacak. Bu birçok açıdan hepimiz için yararlı olacak. Yeni ürünün adı AKİRA olacak. EMX konusu: Ayrıca onumuzdeki gunlerde EMX'in muadili olabilecek insanlar için bir EM ürününü piyasaya çıkaracağız. Bu ürün için de bir isim arıyoruz. Hem kulağa hoş gelecek hem de EM'nin, Yararlı mikroorganizmaların, Fermentasyonun yararlarını belki de içinde bulundurabilecek bir isim olabilir. Tabii ki kimseyi isim konusunda sınırlandırmak istemem ama genelde saglıklı ıcecek, bagısıklık sistemini destekleyecek bir urun. Eger sizin bulacağınız ismi seçersek, size sağlıklı içeceğimizden bir kasa ücretsiz göndereceğiz. Lütfen katılın. Bulacagınız isimleri (kac adet olursa olsun katılabilirsiniz) kayhan@emturkey.com adresine gönderiniz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#417 |
Ağaç Dostu
|
Neden Akira...Bu ismin bir anlamı var mı? Akira yine tek bir yerden mi satılacak? Akira, bukaşi, kompost için gerekli EM tozları,bukaşi kovaları vs.; gitti gidiyor, tarım tedarik aldesem hepsi burada gibi sitelerde de satışı düşünülmüyor mu? Aksi halde yine e-postalar,telefon haberleşmeleri, posta çeki olmayan hesaplar vs.ile uğraşacağız ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#418 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Akira, bir Japon öyküsüne göre "ilahi güçlere sahip olan" anlamına geliyor. Hatta bu isimle bir de bilim kurgu film yapıldı. Japonya'nın en ünlü güreşçilerinden birinin de adı aynı zamanda. Biz de bu ismin EM mikroorganizmalarına yakışacağını düşündük. Yeni yıla EM Türkiye yepyeni değişikliklerle giriyor. Haberiniz olsun. Kargo isimizi hallettik. Aras kargo ile calisiyoruz. Bundan sonra inşallah kargo sorunu olmayacak. Ayrica, web sitesi uzerinden de satis yapacagiz. Kimseye telefon etmeniz gerekmeyecek. Bayilerimizin tumu urun satabilecek. Ayrica postaneye de odeme yapilabilecek. Urun elinize gectiginde odeme yapabileceksiniz. Bukasi kovalari zaten www.yesiladim.com sitesinden satiliyor. Bunlara Restaurant, oteller, isyerleri, okullar ve tatil koyleri icin tasarlanmis buyuk boy Bukasi kovalari da ilave ediliyor. Insanlar icin EMX muadili yeni bir icecek cikaracagiz. Baska onerileriniz varsa, dikkate alacagimizdan emin olabilirsiniz. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#419 |
Ağaç Dostu
|
Merak ettiğim bir husus da; Yeşil adımda satılan EM aşılayıcı materyal yerine aynı kompost yapma işlemi için Akira kullanıp kullanamayacağımız. Yani iki ayrı ürün satın almak yerine sadece Akira alıp hem kompost yapma hem bitkilerde kullanma işlemini gerçekleştirebilir miyiz? Bu iki ürünün içindeki EM lar aynı mı, farklı mı? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#420 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Her iki ürün içinde de EM mikroorganizmaları mevcut ancak Akira sıvı, EM aşılama materyali ise kuru veya cok az nemli ve katı bir ürün. Kompost yapımında en önemli unsurlardan biri nem oranıdır ve yığının çok nemli olmaması gerekir. Mutfak atıkları oldukça nemlidir. O yüzden, kuru ve katı madde halinde olan EM aşılama materyalini kullanıyoruz. Yığın zaten nemli olduğundan yığının üzerine bir de Akira spreylerseniz, nem oranı iyice artar ve sorunlar çıkabilir. Ama diyelim ki sizin kompostlaştırmak istediğiniz organik maddeniz kupkuru; o zaman, tabii ki sıvı olan Akira ürününü tercih etmelisiniz. Bilmem anlaşıldı mı? Her iki durumda da, Bukaşi kompost kovalarından çıkan sıvı, 1/50 veya 1/100 oranında suyla seyreltilerek sıvı gübre olarak bitkilerinizde kullanılabilir. Saygılar |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|