Konu: Asbest
View Single Post
Eski 11-11-2009, 16:40   #3
brody
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 03-11-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 99
Alıntı:
'Ak toprak' öldürüyormuş!

Bazı köylerde evlerin sıvasında ve pekmez yapımında kullanılan asbestli toprağın bazı ölümcül hastalıklara neden olduğu belirtildi

Denizli'nin Tavas ilçesine bağlı Horasanlı ve Yukarıboğaz köylerinde, kanser, verem ve akciğer rahatsızlıklarının artması üzerine bilimsel çalışmalar başlatıldı. Hastalıklara, evlerin sıvasında ve pekmez üretiminde yoğun kullanılan, köylülerin "ak toprak" dedikleri asbest içeren toprağın neden olduğu belirlendi. Alınan bilgiye göre, Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı ve Nazilli Verem Savaş Derneği'nce Horasanlı ve Yukarıboğaz köylerinde yaşayanlar üzerinde yapılan çalışmalarda, evlerin sıvasında ve pekmez üretiminde kullanılan ak toprak nedeniyle bu yörede akciğer ve solunum yolları rahatsızlıklarına yoğun şekilde rastlandığı saptandı.

Yukarıboğaz köyünde 139 kişi üzerinde yapılan inceleme sonunda, asbest içeren ak toprak nedeniyle yüzde 3,6 oranında verem, yüzde 4,3 oranında nefes darlığı ve yüzde 7,9 oranında akciğer rahatsızlıkları belirlendi. Horasanlı köyünde 381 kişi üzerinde gerçekleştirilen araştırmada da benzer tespitler yapıldı. Tıp Fakültesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Sibel Özkurt, Yukarıboğaz köyünden aldıkları toprak ve kaya örneklerinde asbeste rastlanmadığını, daha ileri bir inceleme yapılması gerektiğini, ancak bulguların asbeste dayalı olduğunu belirtti.

Doç. Dr. Özkurt, Yukarıboğaz köyünde evlerin son 15-20 yıldır betonarmeye dönüşmeye başlamasıyla ak toprağın kullanımının azaldığına işaret ederek, aynı süreçte kanser ve verem vakalarına bağlı ölümlerde azalma görüldüğünü ifade etti.

Doç. Dr. Özkurt, "Yukarıboğaz'da kansere dayalı ölümlerin son yıllarda azaldığını, ancak daha öncesine bakıldığında ölümlerin yüzde 22'sinin bu nedenle meydana geldiğini ortaya koyduk" dedi.
http://209.85.229.132/search?q=cache...ient=firefox-a

Google'da tarayınca bunu buldum. Aktoprağın asbestli olma riski var herzaman. İmkanınız varsa analiz ettirirseniz iyi olur bence.

brody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön