Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-01-2007
Şehir: Cunda Adası / Ayvalık
Mesajlar: 312
|
Arkadaşlar kurutma için bulabildiğim bir kaynağı aktarmak istedim:
Standart Gıda Kurutma İşlemleri
Kurutma islemi yiyecekleri koruma icin kullanılan en eski metodtur,ilk Amerikan yerlileri mısır ,dilimlenmiş elma,kuş üzümü,üzüm ve et gibi yiyecekleri kurutmuşlardi.Diğer yöntemlerle karşılastırıldıgında yiyecekleri kurutma oldukca basit,.Aslinda elinizin
altinda kurutma aletlerinin coguna sahip olmus olabilirsiniz.Kurumus yiyecekler iyi korunur ,cunku ihtiva ettigi su miktari düşük oldugundan yiyecegi bozacak organizmalar gelismez.
Kurutma asla ,konserveleme ve dondurulmanin yerini hicbir zaman almiyacaktir, cunku bu yontemler taze yiyecegin ,tadinin,goruntusunun ve ihtiva ettigi degerlerin korunmasinda daha iyi iş yaparlar.Fakat kurutma ,sofralara zengin çesit sunan, besin
değeri yüksek, lezzetli aparatif sağlayan mükkemmel yiyecek koruma yontemidir.
Kuru yiyeceklerin konservelenmiş ve dondurulmuş yiyeceklere oranla en büyük avantajlarindan birisi depoda çok daha az yer kaplamasıdır.
Konserveleme ve dondurulma ile ilgili onerilen yontemler,arastirmalardan ve cok genis olarak bilinen deneyimlerden etkilenmistir, Evde kurutma yine de,saglam kurulmus prosüdure sahip degildir.Yiyecek cok degisik yollarla kurutulabilinir.Örnegin eger
hava sicak ve yeteri kadar kuru ise güneş ile veya fırında ve ya kurutucuda
eğer ortam(iklim) nemli ise ..
Hazır, endustiriyel olarak kurutulmuş yiyeceklerdeki yüksek maliyetlerden
dolayi, bahçecilik ve doğal ürünlere ilgi yeniden artmıştır . Evde yiyecek
kurutma tekrar popular olmaya baslamistir . Kurutma isi zor değildir,fakat
uzun zaman almakta ve dikkat istemektedir.değişik kurutma yöntemleri olmasina
ragmen , takip etme yontemleri ayni kalmaktadir.
Bazı durumlarda güneş enerjisi ile kurutma popüler ve pahalı olmamasina ragmen kurutma icin uygun ortama sahip degildir. Örnegin: bagimli güneş enerjisi ile yiyecegin dehidrasyonu (suyun uzaklastirilmasi), sıcaklık 95F,nem nem orani cok düşük oldugunda
3 ile 5 gunluk periyoda ihtiyac duyar .Sicakligin 95F oldugu gunlerde
,ortalama bağımlı nem oranı yuzde 86 dir.Bundan dolayi güneş enerjisi
ile kurutma uygun değildir.
Mutafak tipi fırında yiyecek kurutma obur taraftan cok pahalı olabilir.Bir
elektirikli fırında ,yiyecek kurutma ,9 ile 12 kat arasinda konservelemeden
daha pahalı oldugu bulunmustur.Yiyecek dehidrasyonu(suyun uzaklasirilmasi),
yontem kullnimi olarak az pahalıdir,fakat yilin sadece birkac ayi icin
faydalidir.bir hava isitmali fırın,en ekonomik yatirim olabilir eger uygun
model secilirse,kontrol edilebilinir sıcaklık ozelligine sahip ve 120F
sıcaklıktan basliyan,devamli kullanim ozellikleri(zaman conrolunden ayri)
olan bir hava isitmali fırın,cok iyi is gorecek ayni zamanda , bahcecilik
kurutma makinesi olarak ta kullanilabilinir. Kilavuz
Hiz Iyi kaliteli bir urun icin sebzeler ve meyveler hasattan mumkun olan
en kisa sure icinde kurutma icin hazirlanmalidir.onlar gecikmeden kisa
sure kaynatilsa ,sogutulup kurumasi icin serilse iyi olur.yiyecekler cabuk
kurutulsa iyi olur fakat dis kısmınin sertlsip ic kısmındaki sivinin buharlasmak
icin bir disiklige sahip olacak kadar da cabuk olmamali.
Kurutma kesinlikle kesintiye uğratılmamalı ,bir kere yiyecegi kurutmaya basladinizmi ,onun ileride tekrar kurutmaya baslamak icin soğumasına izin vermeyiniz.küf ve bozucu
organizmalar kısmen kurutulmus yiyecegin uzerinde ureyebilir,gelisebilir.
Kurutmanin birinci bolumu boyunca hava sicakligi ozellikle 150F tan160F(65C,70C)
kadar yüksek olabilmelidir ki besin sivisi kolaylikla yiyecekten buharlasabilsin.cunki
yiyecek hizli buharlasma boyunca isi kaybeder,hava sicakligi yiyecegin
sicakligini arttirmadan yüksek olabilir.,fakat yiyecegin dis kısmınin
sivisi kayboldugunda(dis kism kurumayi hissetmeye baslar) ve buharlasma
orani yavasladiginda ,yiyecek isinir.bundan sonra hava sicakligi yaklasik
140F(60C) dusurulmelidir
Kurutmanin sonuna dogru yiyecek kolay yanabilir,bu yuzden onu dikkatlice
izlemelisiniz.her bir meyve ve sebze ,yanik tadinin gelistigi bir kritik
ust sicakliga sahiptir.sıcaklık siviyi yiyecekten buharlaştırmak icin
yeteri kadar yüksek olsa iyi olur fakat, yiyecegi yakacak kadar da degil.sicakligi
duzenlemek icin izlenecek yollari dikkatlice takip ediniz.
KURUTMAK ICIN YIYECEK CESITLERI
Cok cesit taze meyveler, sebzeler,sifali bitkiler,et ve balik kurutulabilir.fakat
eger onceden yiyecek kurutmayi denemediyseniz ,az miktardaki yiyecegi
fırında kuturak ilk deneyim yapmak iyi bir fikirdir,bu yolla kurumus yiyecegin
tadini ve seklini begenip begenmiyecegninzi gorebilisiniz.ayni zamnada
kurutma prosezine tanidik olmaya baslarsiniz..
Meyveler sebzelere oranla daha kolay kurular,cunki sivi buharlasmasi daha
kolaydir,urunu korumak icin sebzedeki kadar cok sivi uzaklastirilmak zorunda
degildirolgunlasmis elmalar,cilekgiller,visne(kiraz),seftalilar,kayasi lar
ve armutlar kurumak icin pratiktirler
Bezelye, misir,biberler,kabak,bamya,soganlar ve yesil fasulye dahil kurutmak
icin pratik sebzelerdir. Supermarketlerden uretim genellikle daha pahalı
ve kuruma icin olmasi gereken tazelikte degildir.serin ve kuru bodrumda
veya killerde aylarca saklanabilecek havuc gibi sebzeleri kurutmak zamanin
ve enerjinin telef olamsidir
Her turlu taze sifali bitkiler,kurumaya uygundur.bitkinin kuruyacak parcalari
cok çeşitlidir,fakat yapraklar,tohumlar veya çiçekler genellikel en iyi
sonuclar verir .
Dana ,kuzu,geyik gibi az yagli etler kurutulabilinir,balikta çok iyi kurutulur.
Ancak ozellikle bazi yiyecekler ,yüksek sivi icerdiklerinden dolayi kurutmaya
musait degildir.marul,kavun,ve salatalik iyi kurumuyan az sebzelerdendir.
NEMLILIK VE HAVALANDIRMA
Hizli dehidrasyon arzu edilebilir.sıcaklık daha yüksek ,daha düşük nem
,daha fazla cabuk buharlasma orani olacaktir.nemli hava buharlasmayi yavaslatir.eger
sicak,nemli yaz gunlerinde yiyecek kurutmayi palanliyorsaniz bunu aklinizda
tutunuz.eger kurutma cok hizli olursa,yinede “sertlesme durumu “ gelisecektir.
Bu yiyecegin dis kısmındaki parcasinin hucrelerinin sivisini ic kısmındaki
hucrelere oranla daha cabuk birakmasi demektir/,dis yuzey sert olur ,buharin
ic kisimdan kacisini(uzaklasmasini) engeller. Besindeki sivi havaya buharlasark
kacar,sinirli hava sonunda alabilecgi,tutabilecgi kadar cok alacaktir,bundan
sonra kurutma meydana gelemiyecektir.bu sebebten dolayi ,fırıninizin etrafinda
veya kurutucunun icinde yeterli havalandirma oldugundan emin olunuz.
DUZENLI KURUTMA (tum yuzeyin ayni oranda kurumasi) Yiyecek kurutma esit olarak
az bir effort ve dikkat alir.yiyecek parcalarini siklikla karistirmak,fırındaki
veya kurutucudaki suruculeri degistirmek hayati oneme sahiptir(rack tepsi
yerleri,alt ust orta ),cunki sıcaklık fırınin tum parcalarinda ayni degildir.en
iyi sonuc icin ,ayni buyuklukteki ince yiyecek katlarini kurutma raflarina surunuz
BESIN DEGERI,
Kurumus meyveler iyi bir enerji kaynagidir,cunki onlar konsantre meyve
sekeri icerirler.meyveler ayni zamanda onemli genis miktarda vitamin ve
minaral icerirler .fakat kurutma prosezi bazi vitaminleri yok eder ozelikle
vitamin A ve C .meyveleri kurutmadan once sulfurlemek vitamin A ve C nin
kalmasina yardimci olur.sulfur B vitaminlerinden biri tamini yok eder
,fakat meyve zaten onemli bir tamin kaynagi degildir..cogu kurumus meyveler
riboflin ve demir acisindan zengindir Sebzeler iyi bir minareller ve B
vitaminlerinden tamin,riboflavin ve niasin kaynagidir.her ikisi meyveler
ve sebzeler ihtiyac duydugumuz, faydali miktarda (genis) lif saglarlar.kurumus
yiyecekleri islatmakta veya pisirmekte kullanılan suyu saklayiniz ,cunki
besin degeri yüksek olan su corbalar ,soslar ve etli sos yapmak icin recetelerde
kullanilabilinir. .
Çeviri olduğu için cümle düşüklükleri olabilir.
Kaynak forumfood.net
|