Merhaba msafak,
Bugün EM ile ilgili görüşleri okudum. Foruma katılım konusunda oldukça yeniyim. Biraz kendimden bahsetmek gerekirse, bu konu ile bir kaç yıldır okuyorum. Evde sirke, likör, şarap(şişelemeksizin) yaparım. Sizin sorunuz ile ilgili olarak, 2 yılda bir bahçem için sığır gübresi alırım ve onu fermente ettikten sonra kullanırım. Eğer gübreyi(büyükbaş veya küçükbaş) su içerisinde karıştırmadan bırakırsanır havasız bir ortam yaratmış olursunuz. Bu ortamda havasız ortamda yaşayan bakteriler gelişir. Bu bakterilerden dolayı, bu ortam indirgen bir ortam olmuş olur ve gübre içerisindeki tüm azot bileşikleri(Nitrat, nitrit, üre..gibi) amonyağa (NH3) gider. Amonyak uçucu olması nedeni ile azot kaybı olur. Ayrıca, bu ortamda sülfat, hidrojen sülfüre indirgenir ve bu kötü koku(yumurta çürüğü) şeklinde kendini gösterir. İnsanlar için zehirleyici bir gaz olduğunu biliyorum. Bitkiler için de sağlıklı olmadığını biliyorum.
Sonuç olarak, bence bekletmeyip şimdi gübrelemede kullanabilirsiniz. Biliyorsunuz, ağaçlar için sonbahar gübrelemesi önemlidir. Umarım yararlı olmuşumdur.
Kolay gelsin.
|