Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi musa78
şimdik buradaki asıl sorun şu külleme mantari hastalık;ama salkım güvesi canlı organizma hastalığı nasıl oluyorda bu birbirinden farklı hastalık aynı çotukta can buluyor:S:S????burda bir tezatlık yokmudur??
|
Sevgili Musa, evet bu bir tezat gibi görünüyor olsa da yaşanabiliyor, zaten onun için sormuştum. Zira gerçekten bir küllememidir ondan da pek emin değilim, olabilir demişim.
Bir de dostlarımızın bazılarından şikayetciyim. Bitkilerindeki hastalığı yazıyorlar bir daha da uğramıyorlar, hastalığın başka belirtleri var mı, tavsiye edilenlere uyuyorlar mı, uyuyorlarsa nasıl sonuç alıyorlar, hepsinden bi haberiz ki kendimizi de sınayamıyoruz. Şurada şunu söylediniz ya da söylemiştiniz şu sonuçlara ulaştık başarılı olduk olamadık diye bir bilgi akışı yok.
Külleme ve salkım güvesi farklı hastalıklar olsa da aynı zamanda hemen hemen aynı periyotlarda seyrediyor.
Külleme baskınsa ve külleme için ilaç mücadelesi yoğunsa salım güvesi bunun etkisiyle rastlanmayabiliyor.
Zaten onun için sormuştum külleme ile salkım güvesi aynı asma üzerinde mi diye?
Bazen külleme başlarda pek fark edilmiyor ya da güçlü seyretmiyor külleme için de ilaçlamaya dikkat edilmiyor veya yapılmıyor salkım zayıf düşüyor, taneyi tutamıyor, işte böyle aşamada salkım güvesi de görülebiliyor.
Bunu çekirdeksiz beyaz üzümde de yaşıyoruz.
Tabi salkım güvesi küllemeye yakalanmamış, külleme mücadelesi yapılmamış sağlıklı üzümleri tercih ediyor ya da böyle ortamlarda daha etkin oluyor.
Sevgili Musa, ben akademik bilgi donanımına sahip değilim, yetiştiricilik yaptım yapıyorum derleme bilgilerimi, gözlemelerimi ve tecrübelerimi refarans alıyorum.
Bu bağlamda hocalığı kabul etmiyorum

iltifattan sayıyorum.
Siz akademik bilgilerle yüklüsünüz, edindiğiniz teçrübelerle de biz üreticilere yeni bilgiler ışığında yol göstereceksiniz ki biz çiftcilerin en büyük düşmanı alışkanlıklarımızdır ve bunları kolay terk edemiyoruz.
Sizden birşeyler öğreneceğimi biliyorum ve gizliden gizli takip ediyorum, çaktırmayın.
Saygılar/başarılar