üzümün tadının bozulmaması (ekşimemesi)
için yıkanmadan şıranın çıkartıldığını belirtmek isterim.
Yani
ideal pekmez tadı için, toprak yalnız değil, suyun kullanılmaması da gerekiyor. İsterseniz şuna kısaca '
sek pekmez' diyelim. Tekirdağ'lı olunca, sulandırmak olmuyor.
.................................................. .........................................
Yöresel bir pekmez yapımı.
Bunu gelecek yıl deneyebiliz.
.................................................. ........................................
Bir de çuval olarak, kırmızı file çuval (ağ şeklinde, gözenekli çuval) kullanılınca şıra daha kolay çıkıp, emekten kazanılıyor, tecrübe ile sabittir.
File çuvalı sirke yapmadığımız zaman kullanıyoruz. Gerçekten büyük kolaylık.
İyi sirke için biraz üzüm suyu kalsın isteniyor.
.................................................. .........................................
Bir de bizim orada toprak üzüm ezilmeden değil, şıraya konuyor, şıra gece boyunca mayanlanmaya bırakılıyor, yani hemen kaynamaya alınmıyor.
Bunu bilmiyorduk. Denenebilir.
.................................................. .....................................
Üzümün, şıranın kokusunu alan sarıca arılardan rahatsız olanlar için de çözümümüz var; güneş battıktan sonra şıranın çıkarılması durumunda rahatsız edici arı saldırısından emin olabilirsiniz.