View Single Post
Eski 03-09-2009, 02:54   #12
Halil Önen
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi gece Mesajı Göster

üzümün tadının bozulmaması (ekşimemesi) için yıkanmadan şıranın çıkartıldığını belirtmek isterim.

Yani ideal pekmez tadı için, toprak yalnız değil, suyun kullanılmaması da gerekiyor. İsterseniz şuna kısaca 'sek pekmez' diyelim. Tekirdağ'lı olunca, sulandırmak olmuyor.
.................................................. .........................................

Yöresel bir pekmez yapımı.
Bunu gelecek yıl deneyebiliz.
.................................................. ........................................
Bir de çuval olarak, kırmızı file çuval (ağ şeklinde, gözenekli çuval) kullanılınca şıra daha kolay çıkıp, emekten kazanılıyor, tecrübe ile sabittir.


File çuvalı sirke yapmadığımız zaman kullanıyoruz. Gerçekten büyük kolaylık.
İyi sirke için biraz üzüm suyu kalsın isteniyor.
.................................................. .........................................

Bir de bizim orada toprak üzüm ezilmeden değil, şıraya konuyor, şıra gece boyunca mayanlanmaya bırakılıyor, yani hemen kaynamaya alınmıyor.

Bunu bilmiyorduk. Denenebilir.
.................................................. .....................................
Üzümün, şıranın kokusunu alan sarıca arılardan rahatsız olanlar için de çözümümüz var; güneş battıktan sonra şıranın çıkarılması durumunda rahatsız edici arı saldırısından emin olabilirsiniz.
Şıra kaplara seridikten sonra tüm arıların kapların kenarlarına konmaması için bir pamukla zeytin yağı sürülür.
Sinekler için de üzerlerine ince tel örtülür.


Burada dikkat edilmesi gereken en önemli şey, üzüm şıra olduktan ve güneşte kuruma işlemi bitinceye kadar kesinlikle _bir damla dahi olsa_ suyla temas etmemelidir.
Yoksa köpürür ve tekrar kaynatmak gerekir.

Ayrıca pekmez yapımı ile gün balı yapımı biraz farklıdır.

Pekmez yapımında şıra tüm suyunu kaybedinceye kadar kaynatılır ve buralarda buna tava balı denir.

Gün balı yapımında ise şıra tam kaynamaya başladığında_biraz şıra kokusu alındığında_ indirilir ve güneşe serilerek suyunun uçması sağlanır.

Ayrıca az miktarda kalan tortu da kabın dibine çöktüğünden berrak bir renk elde edilir.

Saygılar

Halil Önen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön