DOMATES SOSU YAPIMI:
Dört yıldır yaptığım domates/biber sosu tarifini arz ediyorum lütfen deneyin.
1. Tam olgun domatesleri topladıktan sonra yıkıyorum. İkiye bölüp ortadaki beyaz kısmı çıkarıyorum.
2. Robotta çekiyorum ve leğene dolduruyorum, içine bir miktar tuz koyuyorum.
3. Gazoz ve madensuyu şişelerine bir huni yardımı ile dolduruyorum.
4. Ağzını gazoz kapağı ile kapatıyorum. ( şişeler çok temiz yıkanmalıdır. ) Gazoz kapakları bir kaba konan suyun içinde beklemelidir.
5. Bir kazana dolduruyorum ve kaynatıyorum. Kaynamaya başladıktan sonra ortalama 1.5 kaynamaya devam ediyor. Kazana ihtiyacınız yok ise soğuyuncaya kadar kalabilir.
6. Güneş görmeyen yerde bir-iki yıl depolanabilir. İhtiyacın olunca bir şişe açıp kullanılır.
Not: Manisa ve İzmir de bu maksatla yapılmış gazoz şişesi kapağı kapatma makineleri yapılmış ve satılıyor. Bu yerlerde hiç kullanılmamış gazoz kapağı da vardır.
Kapatırken dikkat etmek lazım. İyi kapatılmaz ise sos bozuluyor.
Damak zevkinize göre domates-biber karışımı acılı acısız vs vs zenginleştirebilirsınız. Sadece salçalık kırmızı biberle de aynı sosu yapabilirsiniz, göreceksiniz asla vazgeçmeyeceğiniz bir bir kışlık gıda olacaktır. Özellikle çalışanlar için sıkışınca iki şişe ac ve üzerine iki yumurta hemen hazır yemek. Veya makarna sosu olarak kullan. Yemeklere kullan................
Selamlar
|