Türk kahvesi
Bugün dünyanın dört bir yanında kahvenin farklı adları, çeşitleri, kültürleri var. Ancak Türk kahvesi, çekilmesi, pişirilmesi ve sunumuyla hepsinden farklı; uzun ve keyifli bir seremoni.
Türk kahvesi çekilmesi, pişirilmesi, sunumu, hatta falıyla bir seremoni. Birbirinden özel fincanlar ve cezvelerle ekipmanı tamamlanan kahveyi pişirmeden önce 'kahvenizi nasıl içersiniz' diye soruluyor. Kimi sade, kimi orta şekerli... Zaten az şekerli ve şekerli de eklenince seçenekler dördün üzerine çıkmıyor. Türk kahvesi öyle hemen çabucak da pişmiyor. Cezvede karıştırılıp ateşe sürülen kahvenin ilk köpüğü 1.5 dakikada oluşuyor. Kabaran köpük fincana dökülüp bir taşım daha pişiriliyor ve fincana boşaltılıyor. Toplam iki dakika. Pişirilip sunulması kültürden kültüre büyük farklılık gösteren kahvenin Türk usulü servisinin önemli özelliklerinden biri de süt ya da krema eklenmemesi. Hatta yanında bir bardak su, isteğe göre fincanın tabağında küçük bir lokum ile ikram edilmesi...
Menengic Kahvesi
Menengic Agacı Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu ve Akdeniz Bölgesinin dağlık kırsal kesimlerinde Ekimi yapılmadan ekolojik olarak yetişir. Ülkemizin doğal bitki örtüsünün bir parçasıdır. Latincede pictacia perebinthus diye anılan Menengic ; yörelere göre Çitlembik, Çıtlık, Çedene, Çitemik, Bıttım gibi farklı isimler almıştır. Menengic kahvesi bu agacın meyvesinden üretilmektedir. Menengic Kavesinin içinde kimyasal madde yoktur %100 doğaldır.
Çörekotu Kahvesi
Çörek otunun un haline getirilip, Türk kahvesi misali su ve özellikle de süt ile karıştırılıp içilen kahve türü, aynı zamanda bir su bardağı süte bir çay kaşığı çörek otu katılması tavsiye ediliyor. Keyfe göre değişmekle birlikte şekerli çörekotu kahvesinin tadına doyum olmadığını deneyerek tadarak öğrenenlerdeniz.
İNKA KAHVE
Çok özel bir tada sahip ve çırpılarak yapılıyor Bir tatlı kaşık İNKA kahvesinden alırsınız bir kaşık da şeker iki üç damla da su (kıvamı tuttrmak mesele ) Köpük halini alacak ve sıcak su yavaş yavaş çırpılarak ilave edilecek... Hoş bir sohbet arasında iyi gider Kahve sevenlere tavsiye edilir.....
DAMLA SAKIZLI
Kahveyi içerken damla sakızının tadını alıyorsunuz. Damla sakızlarıyla birliktekahveyi dövmüşler..
Damla Sakızlı Türk kahvesi mideyi rahatlatıyormuş. İçtikten sonra içim ferahladı.
YUMURTALI KAHVE
Bir kapta 1 yumurtanın sarısı ayrılarak üzerine 2 çorba kaşığı toz şeker eklenir ve mikserde en az 5 dakika çırpılarak iyice köpürtülür.
Elde edilen köpük 4 büyük kupaya pay edilir. Kupaların üzeri ağzına kadar filtre edilmiş sıcak kahve (espresso) ile doldurulur, soğumadan servise sunulur.
NOT: ee bizim zamanımızda krem şanti yoktu
Dibeklerde dövüldüm, Ateşlerde Piştim
Adını kahvenin dövüldüğü taş dibekten alan dibek kahvesi, Kırklareli'nin yaklaşık 150 yıllık geleneği. Saka ailesi, bu geleneği günümüze ulaştırmış. Ailenin üçüncü kuşak temsilcisi Ali Saka, 2008'de vefat edince kahvenin müdavimleri, hem sohbetine doyamadıkları Ali Bey'in ölümüne hem de tadına doyamadıkları dibek kahvesini bir daha içemeyeceklerine üzüldü. Ama dibek kahvesi ile ayrılık uzun sürmedi. Ali Saka'dan bayrağı devralan Ahmet Akanus, bu asırlık lezzeti yaşatmaya devam ediyor.
Bilinenin aksine dibek kahvesi, aslında pişirilme şekliyle değil; öğütme yöntemiyle diğerlerinden farklılık arz ediyor. Taştan yapılan dibekte, metal bir tokmakla ince hale gelene kadar ezilen kahve, normal Türk kahvesi gibi pişiriliyor. Ancak Türk kahvesine göre telvesi daha koyu. Kahvenin öğütülmesi zahmetli olsa da doyumsuz bir tadı var.
Kırklareli'nden başka Gökçe-ada'daki Zeytinliköy'de bulunan Madamın Kahvesi'nde de yapılıyor dibek kahvesi. Madam vefat etmiş ancak bu gelenek oğlu tarafından yaz aylarında devam ettiriliyor. Yine, Foça'da Kozbeyli köyünde Şakir'in Kahvesi'nde de dibek kahvesi içilebilir. İstanbul'da ise Tavacı Recep Usta'nın Suadiye ve Etiler'deki şubesinde, Bebek Kafe'de içebilirsiniz.
Düzenleyen kateriçka : 15-08-2009 saat 17:29
|