agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Aperitifler, Çorbalar, Salatalar, Soslar > İçecekler
(https)




Beğeni Düzeni7Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 15-08-2009, 11:15   #1
Yeni Üye
 
kateriçka's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-03-2009
Şehir: Tekirdağ/ Silistra
Mesajlar: 29
Türk kahvesi

Bugün dünyanın dört bir yanında kahvenin farklı adları, çeşitleri, kültürleri var. Ancak Türk kahvesi, çekilmesi, pişirilmesi ve sunumuyla hepsinden farklı; uzun ve keyifli bir seremoni.
Türk kahvesi çekilmesi, pişirilmesi, sunumu, hatta falıyla bir seremoni. Birbirinden özel fincanlar ve cezvelerle ekipmanı tamamlanan kahveyi pişirmeden önce 'kahvenizi nasıl içersiniz' diye soruluyor. Kimi sade, kimi orta şekerli... Zaten az şekerli ve şekerli de eklenince seçenekler dördün üzerine çıkmıyor. Türk kahvesi öyle hemen çabucak da pişmiyor. Cezvede karıştırılıp ateşe sürülen kahvenin ilk köpüğü 1.5 dakikada oluşuyor. Kabaran köpük fincana dökülüp bir taşım daha pişiriliyor ve fincana boşaltılıyor. Toplam iki dakika. Pişirilip sunulması kültürden kültüre büyük farklılık gösteren kahvenin Türk usulü servisinin önemli özelliklerinden biri de süt ya da krema eklenmemesi. Hatta yanında bir bardak su, isteğe göre fincanın tabağında küçük bir lokum ile ikram edilmesi...



Menengic Kahvesi
Menengic Agacı Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu ve Akdeniz Bölgesinin dağlık kırsal kesimlerinde Ekimi yapılmadan ekolojik olarak yetişir. Ülkemizin doğal bitki örtüsünün bir parçasıdır. Latincede pictacia perebinthus diye anılan Menengic ; yörelere göre Çitlembik, Çıtlık, Çedene, Çitemik, Bıttım gibi farklı isimler almıştır. Menengic kahvesi bu agacın meyvesinden üretilmektedir. Menengic Kavesinin içinde kimyasal madde yoktur %100 doğaldır.

Çörekotu Kahvesi
Çörek otunun un haline getirilip, Türk kahvesi misali su ve özellikle de süt ile karıştırılıp içilen kahve türü, aynı zamanda bir su bardağı süte bir çay kaşığı çörek otu katılması tavsiye ediliyor. Keyfe göre değişmekle birlikte şekerli çörekotu kahvesinin tadına doyum olmadığını deneyerek tadarak öğrenenlerdeniz.

İNKA KAHVE
Çok özel bir tada sahip ve çırpılarak yapılıyor Bir tatlı kaşık İNKA kahvesinden alırsınız bir kaşık da şeker iki üç damla da su (kıvamı tuttrmak mesele ) Köpük halini alacak ve sıcak su yavaş yavaş çırpılarak ilave edilecek... Hoş bir sohbet arasında iyi gider Kahve sevenlere tavsiye edilir.....

DAMLA SAKIZLI

Kahveyi içerken damla sakızının tadını alıyorsunuz. Damla sakızlarıyla birliktekahveyi dövmüşler..

Damla Sakızlı Türk kahvesi mideyi rahatlatıyormuş. İçtikten sonra içim ferahladı.

YUMURTALI KAHVE

Bir kapta 1 yumurtanın sarısı ayrılarak üzerine 2 çorba kaşığı toz şeker eklenir ve mikserde en az 5 dakika çırpılarak iyice köpürtülür.
Elde edilen köpük 4 büyük kupaya pay edilir. Kupaların üzeri ağzına kadar filtre edilmiş sıcak kahve (espresso) ile doldurulur, soğumadan servise sunulur.
NOT: ee bizim zamanımızda krem şanti yoktu

Dibeklerde dövüldüm, Ateşlerde Piştim

Adını kahvenin dövüldüğü taş dibekten alan dibek kahvesi, Kırklareli'nin yaklaşık 150 yıllık geleneği. Saka ailesi, bu geleneği günümüze ulaştırmış. Ailenin üçüncü kuşak temsilcisi Ali Saka, 2008'de vefat edince kahvenin müdavimleri, hem sohbetine doyamadıkları Ali Bey'in ölümüne hem de tadına doyamadıkları dibek kahvesini bir daha içemeyeceklerine üzüldü. Ama dibek kahvesi ile ayrılık uzun sürmedi. Ali Saka'dan bayrağı devralan Ahmet Akanus, bu asırlık lezzeti yaşatmaya devam ediyor.

Bilinenin aksine dibek kahvesi, aslında pişirilme şekliyle değil; öğütme yöntemiyle diğerlerinden farklılık arz ediyor. Taştan yapılan dibekte, metal bir tokmakla ince hale gelene kadar ezilen kahve, normal Türk kahvesi gibi pişiriliyor. Ancak Türk kahvesine göre telvesi daha koyu. Kahvenin öğütülmesi zahmetli olsa da doyumsuz bir tadı var.

Kırklareli'nden başka Gökçe-ada'daki Zeytinliköy'de bulunan Madamın Kahvesi'nde de yapılıyor dibek kahvesi. Madam vefat etmiş ancak bu gelenek oğlu tarafından yaz aylarında devam ettiriliyor. Yine, Foça'da Kozbeyli köyünde Şakir'in Kahvesi'nde de dibek kahvesi içilebilir. İstanbul'da ise Tavacı Recep Usta'nın Suadiye ve Etiler'deki şubesinde, Bebek Kafe'de içebilirsiniz.

lalolu beğendi.

Düzenleyen kateriçka : 15-08-2009 saat 17:29
kateriçka Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-08-2009, 11:24   #2
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 24-05-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 21
boşnaklara özgü kahve

Merhaba

Bizde kahve şekersiz olur, eskiden yanına lokum konurdu.

Eklenen Resimler
 
onur_yener Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-08-2009, 12:58   #3
Yeni Üye
 
kateriçka's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-03-2009
Şehir: Tekirdağ/ Silistra
Mesajlar: 29
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi onur_yener Mesajı Göster
Merhaba

Bizde kahve şekersiz olur, eskiden yanına lokum konurdu.

bizde de öle ikram edilir

Eklenen Resimler
 
kateriçka Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-08-2009, 12:07   #4
Ağaç Dostu
 
Volare's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-08-2006
Şehir: Izmir
Mesajlar: 1,390
Galeri: 2
Kahve çeşitleri ve hazırlanışı
Türk KahvesiTelvesi ile servis yapılan tek kahve çeşidi
Espresso - Makine ile hazırlanan, koyu kavrulmuş, İtalya’ya özgü bir kahve türüdür.
Mırra – Şanlıurfa’ya özgü, birkaç kez demlenerek hazırlanan acı kahve
Cappuccino Espresso ve su buharı ile ile köpük haline getirilmiş süt eklenen kahve
Americano – Espresso’nun sıcak su eklenerek yumuşatılmış şekli
Cafe au lait – Fransızların sütlü filtre kahvesi
Ethiopian Yirgacheff – Şarabımsı buruk tadı olan Etiyopya kahvesi
LatteEspresso’ya köpürtülmemiş sütün eklendiği kahve
MoccaEspresso’ya süt köpüğü eklenerek hazırlanan kahve
Mocha – Latte’ye bol miktarda çikolata eklenmesiyle yapılan kahve
Santos – büyük yeşilimsi taneli orta derecede kuvvetli kahve
Sumatran – Düşük asit dengesine sahip Endonezya kahvesi
Supremo – Sabahları içilen Kolombiya kahvesi
Viennese Espresso’ya çikolata ve krema katılarak hazırlanan Viyana usulü kahve
Macchiato- Süt, espresso, vanilya şurubu, karamel tozu.

Benim kişisel tercihim Duble Espresso veya benin tabrim ile uzun içim espresso .

Eklenen Resimler
 
Volare Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 18:27.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025